Moje dítě se stane hvězdou!

Ambiciózní rodiče hrají ve světě dětí velmi významnou roli. Záleží ovšem na tom, jak moc ambiciózní maminka či tatínek jsou. Je totiž rozdíl mezi zdravým pohledem na budoucnost dítěte, které má vlohy například pro recitační kroužek či kurzy golfu a mezi nezdravou úvahou a mylnou představou o tom, že se z jejich ratolesti stane novodobý Berdych, Jágr či Plíšková. Jak moc ničí děti nadmíra rodičovského úsilí s jediným cílem, kterým je světový úspěch a popularita opředená milionovými statky? Aneb, co se stane s dítětem, kterému určíte za vzor Ronalda či Mozarta.

“Můj syn se trefil do míče!”, čeká ho kariéra fotbalisty!

Některým rodičům opravdu stačí pouze fakt, že jejich syn se trefil do fotbalové meruny, aniž by si ukopl palec. Ihned poté nabývají na pocitu, že se z jejich syna stane uznávaná fotbalová hvězda, která bude mít na svých dětských plakátech špičky fotbalové elity. Přitom sportovní kroužky se v ČR těší opravdu velkému zájmu rodičů. Své ratolesti tak posílají na hodiny golfu, hokeje či fotbalu. Nutno dodat, že výbavy těchto sportů se často pohybují v řádech statisíců a ani to není důvodem pro rodiče v tom, aby „sen“ svého dítěte nepodpořil. O tom, že se dětská duše na fotbalovém hřišti cítí jak bezduchá loutka, rodiče již ovšem vědět nechtějí.

Pohádkové honoráře a sláva jsou hnacím motorem

Pohádkové honoráře tenistů, hokejistů či zpěváků vedou celou řadu rodičů k tomu, aby své děti k něčemu podobnému vedli. Tudíž se není čemu divit, že nutí své dítě, které postrádá jakýkoliv hudební sluch na hodiny zpěvu či se mu nebojí pořídit klavír či kytaru. Svému dítku pak vštěpují do hlavy, že ho čeká slibná kariéra, pro kterou je třeba něco obětovat. Ovšem velmi často si neuvědomí, že dítě může obětovat celé své dětství, jen proto, že se nakonec nikdy danému sportu či činnosti věnovat nebude, jelikož na něj prostě nemá dostatečné vlohy. Děti, které přestanou být dětmi a v nabitém harmonogramu tréninků a kondičních cviků jim nezbývá volný čas na hraní a dětské přátele, opravdu doslova trpí a to je díky tomu, že jsou jejich rodiče příliš ambiciózní.

Zlatá střední cesta jim prospěje

Nenuťte své děti do věcí, do kterých se jim nechce. Nikomu a ničemu neprospěje, když dítě bude navštěvovat pět kroužků najednou a ani jednomu se nebude moci věnovat naplno. Čas od času dítěti prospěje i zdravé lelkování. Velké množství kroužků v dětech vyvolává pocit bezradnosti. Tudíž zvolte zlatou střední cestu a nechte své dítě chodit například jen na kurz angličtiny či vaření. Tyto kroužky dovolí vašim dětem žít dětský život a přitom se v nich něco naučí. Vždy mějte na paměti, že daný kroužek musí vaše dítě především bavit a podpořit jeho vlohy. Možná se ve vaší ratolesti časem objeví i vlohy, o kterých jste doposud neměli ani tušení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient