Osvědčená proteinová dieta aneb energie na rozdávání

Dieta harvardského profesora George L. Balckburna se zakládá na zvýšeném příjmu proteinů. Alternativa tohoto stravování se objevila už před 40 lety. Proteiny jsou základní stavební jednotkou těla, proto je jejich konzumace velmi prospěšná.

Princip proteinové diety

Princip diety je velmi jednoduchý. Přijímáte jen více bílkovin na úkor sacharidů. Jednoduše ve svém stravování denně nahradíte některá jídla proteinovými pokrmy. Nebudete obědvat jídlo složené ze sacharidů, proteinů a tuků, ale pečené kuře s rýží vyměníte za proteinový koktejl. Obvykle se takto nahrazují 2 až 4 jídla z každodenního jídelníčku. Pokud jíte 5x denně, budete jíst jen 1 až 3 pokrmy s normálním složením, zbytek nahradíte speciálními proteinovými koktejly.

Správné složení

Dbejte na správné složení pokrmů, které dodá tělu všechny potřebné živiny. Nezaměňujte lékařsky schválené a z hlediska jejich složení testované pokrmy za jakékoliv proteinové potravinové doplňky, které nemohou plnohodnotně nahradit stravu. Proteinová dieta znamená jídelníček s minimem tuků a cukrů. Energetická hodnota je tak velmi nízká. Dostanete se do stavu ketózy a následkem to dochází k razantnímu úbytku kilogramů. Přísun bílkovin současně zajistí, že při dietě nebudou trpět a ubývat vaše svaly.

Zakázané potraviny

Při proteinové dietě se minimalizuje příjem sacharidů a tuků. Běžné potraviny jsou nahrazovány speciálním jídlem. Nesmíte ale během této diety konzumovat určité potraviny, aby tak nedošlo k ovlivňování obsahu bílkovin v těle. Mezi zakázané potraviny patří třeba i zelenina v podobě papriky, rajčat, cibule, kukuřice, mrkve, kedluben, červená řepy a všech luštěnin v podobě fazole, hrachu, čočky a cizrny. Musíte vynechat slazené a alkoholické nápoje, dále pak pečivo, brambory, ovoce, kompoty, sladké dezerty, pokrmy s vysokým obsahem tuku, majonézy, hořčici a konzervovaná jídla.

Povolená jídla

Do jídelníčku patří jen povolené potraviny, jako ryby, drůbež bez kůže, zaječí, králičí, jehněčí a skopové maso, telecí, sýr tofu a dietní šunku. Zeleninu jako je brokolice, celer, cukety, zelené fazole, pórek, ředkvičky, dýni, chřest, lilek, zelí, špenát, řeřichu, naklíčené mungo fazole, rukolu a houby.

Inspirace: Prohlédněte si recepty na vaření z cukety a rozšiřte svůj jídelníček o nové a chutné pokrmy. Cuketa je z hlediska přípravy vhodná pro všechny klasické styly úpravy jídla (dušení, zapékání, grilování, vaření). Velmi dobře se dá také kombinovat s dalšími druhy zeleniny i masem.

Výhody a nevýhody proteinové diety

Jde o zdravý způsob hubnutí, kdy odbouráváte zejména tukovou tkáň, dodáváte tělu dostatek proteinů a nepřicházíte o vaše svaly. Stav ketózy vzbuzuje v těle pocit nasycení a netrpíte nervozitou z hladu. Během diety je dobré být pod lékařským dohledem, nebo pod dohledem výživového specialisty. Dieta zrychleně odbourává tuky, na které se v těle velmi často vážou škodlivé látky. Nehodí se pro osoby s některými chronickými chorobami jater a krve, kojící matky a dospívající děti.

Co je to ketóza

Ketóza je stav, kdy se tělo živí jen svým vlastním uloženým tukem. Dochází k ní, pokud omezíte ve svém jídelníčku příjem jednoduchých i komplexních sacharidů na minimum. Obvykle se uvádí hodnota pod 50 g sacharidů na den, ale je to individuální a číslo nemusí být přesné. Ketóza v těle nastává 2 až 3 dny od zahájení diety, tedy v okamžiku, kdy tělo vyčerpá veškeré zásoby glykogenu a organismus zvolí tuky jako náhradní zdroj energie. Tuky se v játrech rozkládají na glycerol a mastné kyseliny, ty se rozkládají při ketogenezi a vznikají ketony, nový zdroj energii pro svaly a mozek.

Příznaky těla v ketóze

V ketóze se ketony vyplavují do krve a moči. V lékárně lze zakoupit diagnostické proužky pro analýzu moči. Ketony mají schopnost tlumit pocit hladu. Budete mít energie na rozdávání. Na rozdíl od sacharidů nesou v sobě tuky dvojnásobné množství energie a jsou více kalorické. Spálením 1 g tuku získá tělo 38 kJ místo 17 kJ, které by získalo spálením 1 g sacharidů. Snižují se i zdravotní rizika při snížení hladiny cukru v krvi a LDL cholesterolu, toho škodlivého, a zvyšuje se hladina HDL cholesterolu, toho prospěšného. Snižuje se i riziko diabetu 2. typu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient