Zařizujete jídelnu?

Podle nejnovějších trendů interiérových architektů a designéru by měla být dispozice hlavních obytných místností bytu či domu otevřená. To znamená propojit kuchyň s jídelnou i obývacím pokojem. Takovýto velkorysý a otevřený prostor je zajisté snem každého. Co když si ho ale nemůžete z různých důvodů dovolit? Znamená to, že vaše jídelna zcela zapadne a stane se z ní pouze malá tmavá místnost? Rozhodně ne. Záleží přece jen na vás, jak bude vypadat, a jak se v ní tedy budete cítit.

Vybavení jídelny

Zřejmě si to během všedních starostí ani neuvědomujete, ale v prostoru, kde se stravujete, ať už je to menší místnost, kde je spojena kuchyň s jídelním koutem, nebo prostorná jídelna, opravdu trávíte velkou část svého času. Je to vlastně jedno z mála míst, kde se sejdete s rodinou a máte na sebe skutečně čas.

Velkou roli na tom, jaká bude vaše jídelna, hraje především jídelní set. Naštěstí v dnešní době není problém zakoupit téměř cokoli. Podle čeho tedy vybírat nábytek do jídelny? Vše se samozřejmě odvíjí od velikosti místnosti, každý by si sice přál velký obdélníkový či oválný stůl, ale jen málokterá jídelna si jej může dovolit. Mnoho lidí proto sahá k osvědčené variantě, kterou jsou rozkládací stoly. Ty se pohodlně vejdou rovněž do menších místností, a když se vás sejde více, tak je můžete na chvíli roztáhnout. Do malých bytů se často umisťují také stoly, které jsou z jedné strany připevněné na stěně. Díky tomu vám vznikne více prostoru, jen na jídlo je podepřete nohou.

Židle nebo lavice?

Důležité jsou samozřejmě také jídelní židle, ty totiž většinou doladí i ten nejnudnější interiér. Hlavním požadavkem je, aby se vám na nich dobře sedělo. I přesto, že tedy dáváte přednost celodřevěným před polstrovanými, uvažujte o koupi textilních podsedků, rozhodně nebudete litovat. Do malých jídelen se však mnohem lépe hodí lavice, kterou jednoduše zastrčíte do rohu a vejde se na ní i více lidí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *