Při rekonstrukci továrny jsme vsadili na hliník. A vyplatilo se!

hliníková okna, hliníkové dveře, střešní světlíky

Naše zastaralá továrna na severu Moravy už si zasloužila rekonstrukci. Tím, že jsme dvoupatrovou provozovnou, kde se v přízemí hodně práší a v horním patře je zas velká tma, bylo potřeba zvážit nutnost odvětrávání nižších prostor a prosvětlení horního patra. Po mnoha diskuzích s odborníky jsme vsadili na systém odvětrávání větráky zkombinovanými s klimatizací.

Hliníková okna jsou odolnější než plastová či dřevěná

Velice účinná, trvanlivá a pevná se jevila hliníková okna, která jsme vyměnili v přízemí i v prvním podlaží. Investice do hliníku byla sice o něco dražší, než jsme si propočítali, kdybychom použili plast. Ovšem v rámci našeho velkého pracovního vytížení, třísměnného provozu (pracujeme i o víkendech) a nedostatku permanentních úklidových čet se nám vyplatí okna z hliníku. Jejich udržování je totiž snadnější než u ostatních materiálů. Nemusí se lakovat ani jinak renovovat povrch rámů a veškeré hliníkové doplňky.

hlinikova-okna-a-hlinikove-dvere-ostrava

Nutností byly protipožární hliníkové dveře

Stejný materiál jsme si vybrali pro vstupní vrata. Hliníkové dveře a vrata mají velkou odolnost, co se týče povětrnostních vlivů zvenčí i možného poničení zevnitř. Protože se u nás často pracuje s otevřeným ohněm, vybrali jsme do nebezpečných míst i protipožární hliníkové dveře. Jednak více vydrží a pak v případě problémů bude snadnější domluva s pojišťovnou, která slyší na materiály, jež odolávají ohni a dalším negativním vlivům.

Nové střešní světlíky propouštějí více světla a ještě výborně izolují místnosti

Kapitolou samou o sobě bylo řešení stropních oken. Stávající světlíky byly absolutně nefunkční. Rozpraskané dřevo jen tak tak drželo skleněné výplně. Vůbec netěsnilo, v provozovně byl neustálý průvan a leckdy i pořádná zima. Na doporučení specialistů jsme přistoupili k výměně i těchto částí budovy. Zvolili jsme střešní světlíky z hliníku, které mají výborné termoizolační schopnosti, navíc jdou otevřít, takže je v podkrovních prostorách čerstvý vzduch. Větrání oceňují pracovníci, ale je zároveň výhodné i pro lepenkové, dřevěné a kovové materiály, z nichž nejčastěji vytváříme naše výrobky. V neposlední řadě je třeba zmínit, že novými světlíky proniká do místností v horním patře dostatek světla, takže přes den nemusíme téměř svítit s pomocí zářivek a lamp. Investováním do kvalitních oken, dveří a světlíků jsme si do budoucna připravili výtečné pracovní prostředí, a ještě určitě ušetříme za energie a vytápění.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient