Na co se zaměřit při výběru obložkových zárubní?

ob zarubne masiv

Dveře se bez zárubně zkrátka neobejdou. Jedná se o nosný prvek, který může mít podobu rámu nebo obložky. V současné době se dává přednost zárubním obložkovým, které se dají dobře sladit s celkovým stylem interiéru.

Důležitý je rozměr a materiál

Před koupí obložky dveří je potřeba si nejprve zjistit přesný rozměr. Jedná se nejen o šířku zárubně, nýbrž i tloušťku ostění. Ta se standardně pohybuje v rozmezí 280 – 400 mm. Tloušťka nad 400 mm je též možná, pouze je nutné navýšit počet zárubní ze dvou na tři a přiznat napojení.

Co se týká materiálu, nejvhodnější pro obložkové zárubně jsou jakostní MDF desky potažené odolným povrchem. Mezi nejoblíbenější patří ty s dekorem dřeva. Z technologického hlediska se velmi osvědčily povrchy typu FINISH, TWIN, CPL a GREKO. Mezi zákaznicky oblíbené dekory patří dub sonoma, dub wenge, akácie a ořech.

Z čeho se zárubeň skládá?

Nedílnými součástmi zárubně jsou pantová a zámková stojna a nadpraží. V případě nestandardní tloušťky je obložková zárubeň sestavená z více částí. Dalšími prvky jsou panty, spojovací materiál a protiplech. V zárubních nechybí předvrtané otvory v místech spojů.

Jakým způsobem probíhá instalace?

Manuálně zručný kutil si jistě troufne zárubeň upevnit sám. Ovšem lepší je spolehnout se na řemeslníky, již mají s instalací dlouhodobé zkušenosti. Jedním z nich je společnost Erkado, která se zabývá nejen výrobou, ale i dodávkou a montáží obložkových zárubní. Co si představit pod pojmem instalace „suchou cestou“? Jedná se o fixaci k ostění pomocí nízkoexpanzní stavební pěny. Zároveň je možné vyhovět vašemu požadavku ohledně snížení zárubně až o 50 mm. Dobrou zprávou je, že tato úprava nemá vliv na záruční lhůtu.

Jakmile je zárubeň umístěná, nic nebrání zavěšení dveří. I tento sortiment naleznete v nabídce firmy Erkado.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient