Odpovědnost sami za sebe

pohovka, sedačka, rozkládací pohovky, gauč,

Všichni dobře známe citáty a absolutní moudra. Často nám vyznívají jako klišé. Jde ale o to, co v nich chceme cítit a vnímat. Jak s nimi naložíme a jaký význam jim sami dáme. Tak třeba: „Člověk má největšího nepřítele sám v sobě. Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné. S velkou mocí přichází velká odpovědnost. S velkou odpovědností přichází velká moc.“ A právě u odpovědnosti, se zastavíme.

Zodpovědnost za pocity

Pokud je například muž malý, mívá “Napoleonský komplex”. Pokud podlehne pocitu, že jej žádná žena nemůže milovat kvůli jeho výšce, bude se užírat nadosmrti. Možná si ani nevšimne, že už jej dávno nějaká kráska miluje. Stejně tak je pravda, že spousta malých lidí má takové charisma, o kterém se dlouhánům ani nesní. Co takhle Dustin Hoffman či Antonio Banderas? Tolik dam po nich přece šílí… Krása vyzařuje zevnitř.

Sebevědomí a sebeúcta

Nezáleží na tom, co si o vás myslí jiní, ale na tom, co si o sobě myslíte vy sami. Pak totiž můžete ovlivnit to, co si o vás budou myslet jiní. Čím více budeme umět přijmout odpovědnost, tím více moci budeme nad svým životem mít. Je třeba také přijmout fakt, že jsme neustále zodpovědní i za věci, které se nestaly naší vinou. To je prostě součást každého života. Vina a pocity s ní spojené, jsou minulostí. Pokud minulostí nejsou, udělejte vše proto, aby se minulostí staly. Odpusťte sami sobě. Odpovědnost je spjata s přítomným okamžikem.

Sám za sebe

Možná se vám právě děje bezpráví a jediné co si v té chvíli můžete vybrat je to, jak se v té situaci budete cítit. Zda se budete užírat, hroutit, bojovat nebo podléhat. Jen vy to prožíváte, cítíte, hodnotíte, reagujete a měříte. Možná jste se už setkali s lidmi, kteří až po velkých kopancích ve svém životě něco změnili. Začali cvičit, zdravě jíst, vzdělávat se, cestovat, pomáhat druhým, prostě cokoliv. Často nás změní až ty nejhrůznější zážitky. Když přestaneme hledat viníky a házet vinu na ostatní, začneme být odpovědní za situace, které se nám v životě prostě dějí a nastává ten pravý posun v před.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient