Bankovní vs. nebankovní půjčka – jak vybrat?

půjčka

Půjčit si v bance a procházet složitějším administrativním procesem s vidinou atraktivnějších úroků nebo se raději obrátit na nebankovního poskytovatele, který nabídne řešení finanční situace doslova v řádu minut? To je otázka, kterou řeší mnoho domácností s prázdnou kasou a neproplacenými složenkami na stole. Situace rozhodně není tak jednoduchá, obě možnosti totiž má samozřejmě svá pro a proti. Pojďme si tuto problematiku blíže rozebrat

V čem se liší bankovní a nebankovní půjčky? Jaké jsou konkrétní výhody a nevýhody?

V bance můžete být častěji odmítnuti

Pokud se bojíte při žádosti o půjčku negativní reakce, rozhodně nemáte důvod vzdávat něco předem. Nedisponujete-li ale dostatečnou bonitou, je dost dobře možné, že se půjčky v bankovním sektoru vůbec nedočkáte. Pravidelný příjem v určité výši, žádné nesplacené závazky, byt v osobním vlastnictví, to vše totiž může rozhodovat o schválení nebo neschválení bankovní půjčky. Výhodou banky je rozhodně fakt, že účelovou půjčku zde seženete za opravdu zajímavý úrok, který nemusí překročit hranici deseti procent ročně. Počítejte však s tím, že si vás banka důkladně prověří.

Bez nahlížení do registrů to nejde

Banka si vaše finanční možnosti a zázemí prověří mnohem důkladněji než jakákoliv nebankovní společnost poskytující půjčky, to je prostě známý fakt. Banka vám ráda půjčí de facto na cokoliv, ale detailně si prověří, že na to máte – jinými slovy – s rok starým zápisem v registru dlužníků kvůli pozdě doplacenému dluhu za mobilní paušál nejspíše vůbec nepochodíte. Pokud hodláte žádat například o hypotéku nebo jinou statisícovou až milionovou půjčku, se zápisem v registru si to dobře rozmyslete, pravděpodobnost úspěchu se limitně blíží nule. V podobných případech ale rozhodně nemáte důvod, abyste se nepodívali do nebankovního sektoru a alespoň si prohlédli aktuální nabídky půjček, které jsou na trhu k dispozici.

V nebankovním sektoru je vše jednodušší

Proč v bance, když to jde méně složitě nebankovní cestou? I to by se chtělo říci, když nepochodíte s žádostí o půjčku v některém z českých bankovních domů. Totiž, nebankovní půjčka má následující spektrum výhod…

  • Menší prověřování klienta. Prohlídka registru se u mikroúvěrů nekoná, stačí jen pár dokladů.
  • Mimořádná jednoduchost smlouvy. Většinou se vejde jen na jediný arch A4, žádné složitosti.
  • Vyřízení je bleskové. Vážně, počkáte si jen pár minut a odeslání peněz je doslova instantní.
  • Změny jsou po dohodě možné. Aneb odklad splátky za poplatek není žádným problémem.

Výhodou nebankovních půjček, zvláště těch v nižším rozsahu, je pak také vysoká míra schválených žádostí. Stačí doložit základní údaje o žadateli, potvrzení o příjmu, sken občanského průkazu a kontakty – číslo bankovního konta, email, telefon. Prověřování registrů dlužníků je pro nebankovní společnosti příliš velký výdaj a je pravdou, že kvůli pětitisícové půjčce se přeci nebude podstupovat podobně zdlouhavý proces, že? Nemá to žádný smysl, klient by se navíc velmi rychle znechutil.

Jedna zajímavá nabídka za všechny

Nebankovní půjčky vám mohou vytrhnout pověstný trn z paty, finanční potíže se uhasí během příštích minut, rozhodně tu nebudete čekat celé dny na vyřízení. Zajímavou nabídkou je tu například ta od SOScredit.cz, kdy si můžete přijít na sumu v rozsahu jednoho až patnácti tisíc korun. Lhůta splatnosti vám také vyjde maximálně vstříc, dá se nastavit v rozmezí sedmi až osmadvaceti kalendářních dnů (respektive jednoho až čtyř týdnů). V případě, že nestíháte tempo splátkového kalendáře a zjistíte to až díky nenadálým výdajům v polovině měsíce, nic zásadního se jistě neděje. Mírný poplatek a odklad splátky až o další čtyři týdny je snadno k mání.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient