Jak jsme si v naší firmě poradili s rizikem v podobě neplatičů faktur

Zná to jistě každý podnikatel. Problémy s nesplacenou fakturou dokážou poměrně výrazně zamávat celým rozpočtem a připravit horké chvíle. Přesně tenhle problém jsme řešili v i naší firmě. Jednou za čas se prostě stalo, že zákazník nezaplatil důležitou fakturu, která tvořila významnou část peněžních zdrojů pro další fungování. A jak jsme to vyřešili?

Neplacení faktur

Stalo se nám to několikrát. Nejdříve to bylo neuhrazení menší finanční částky, jejíž ztráta nám nijak nezamávala s rozpočtem. Po několika upomínkách jsme tedy vymáhání vzdali a říkali si, že se to snad už nebude opakovat. Pár měsíců to bylo v pohodě. Všechny faktury byly v pořádku uhrazeny, i když, jak to tak bývá, až ke konci splatnosti nebo kousek po jejím uplynutí. S tím je ovšem potřeba počítat. Jenže pak se nám stalo znovu, že klient neuhradil fakturu a tentokrát šlo o větší a významnější částku, která hrála poměrně důležitou roli v rozpočtu na nadcházející měsíc.

Významné faktury si raději necháme pojistit

Řekli jsme si, že takhle to dál nejde. Pátrali jsme po možnostech ochrany a našli jsme pojištění faktur. Výhodou je, že se dá pojistit klidně i jedna faktura, na které vám opravdu záleží. V rámci přehledu o financích jsme se tedy rozhodli pro pojišťování několika klíčových faktur každý měsíc. Už jednou jsme to v praxi využili.

Větší klid a jistota při plánování rozpočtu

O náš větší klid a pohodu se stará PojištěnáFaktura.cz, která se zabývá právě snižováním rizika plynoucího z neplatičů faktur. Jejich služby využíváme už pár měsíců a díky pojištění větších finančních obnosů až do 250 000 korun se opravdu nebojíme, že by neuhrazení pohledávky ohrozilo naše podnikání. Jde o jednu z velmi promyšlených investic v rámci naší firmy na podobné úrovni, jako automatizace procesů a delegování například účetnictví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *