Mějte dostatek peněz i vy díky dobrým finančním návykům

finance

Nikdy jsem nevydělával miliony. Nejsem bohatý podnikatel ani syn dobře zajištěných rodičů. Chodím do zaměstnání jako každý jiný běžný člověk, nemám nikterak nadprůměrně vysokou výplatu, a přesto mi přijde, že peněz mám dostatek. Možná je to o přístupu k životu a o mé skromnosti, mám však trochu jiný pocit. Podle mě jde hlavně o dobré finanční návyky, které ve mně rodiče od mládí pěstovali.

Dnešní mladí lidé často vůbec neumějí hospodařit s penězi. Je naprosto normální, když se mladý člověk poté, co začne chodit do práce a dostane první výplatu, zděsí. Uvědomí si, že mu vlastně tolik peněz nezbyde, když zaplatí všechny potřebné výdaje, a pomalu počítá, jak dlouho si asi bude muset vydělávat na vlastní byt, dům či auto. Tohle všechno je v pořádku. Tedy aspoň pokud situaci realisticky zhodnotí a začne šetřit. Ano, už od mládí.

Nejdůležitější je dávat peníze bokem

Dokud je člověk mladý, nedělá si s šetřením příliš starosti. Vždyť bude mít ještě spoustu času škudlit. Nebo ne? První výplata se má utratit, ale od druhé už je nejvyšší čas začít si její část odkládat, i kdyby to měla být jen tisícovka měsíčně. Mně se osvědčilo si tyto peníze dávat na jiné místo než ty, které jsou určené k útratě. Člověk pak jasně vidí, kolik mu zbývá, a nemá pokušení utratit i peníze, co si chtěl šetřit.

Každý si musí najít svůj způsob zhodnocení

Ušetřené peníze se rozhodně nevyplatí nechat ležet jen tak ladem, je potřeba je do něčeho investovat. Každému vyhovuje jiný způsob. Někdo rád riskuje, jiný vsází na jistotu. Věnujte trochu času pátrání a zkoumání, co bude nejlepší pro vás, vyplatí se to. Já jsem za život vyzkoušel několik možností, dost se mi osvědčily podílové fondy. Na akcie a podobné věci nemám čas ani nervy, část peněz mám i na klasickém spořicím účtu. O úroku se tam skoro ani nemá cenu bavit, ale aspoň nějakou částku tak mám kdykoliv k dispozici, mohu si ji v případě nouze vybrat. A to je další moje rada.

Mějte rezervu pro nutné případy

Může se to stát komukoliv. Nabouráte a bude potřeba jet do autoservisu, rozbije se lednice, bez níž dlouho žít nelze – prostě vás potká nějaký nečekaný větší výdaj. Statisíce vázané v podílových fondech jsou v takovém případě naprosto k ničemu. Je potřeba mít pár desítek tisíc dostupných tak, abyste si je mohli kdykoliv vybrat. Dnes vás sice ze všech koutů lákají reklamy na nebankovní půjčky a výhodné úvěry, ale k takovému řešení se raději neuchylujte. Lidí, kteří si půjčí jen jednou, je málo. První drobná půjčka bývá často startem dlouhodobé cesty k finančním potížím.

Penězům je potřeba hlavně rozumět

Ve svém životě jsem se toho o penězích mnoho dozvěděl a spoustu toho ještě nevím. Čím více ale financím rozumím, tím lépe si uvědomuji, jak s nimi nakládat. Tuším, co je výhodné, a jak se zachovat v které situaci. A tento náhled bohužel spoustě lidí chybí. Finanční gramotnost v ČR je špatná, na mnoha základních a středních školách se vyučuje jen ve velmi omezeném rozsahu, ačkoliv by takový předmět využil opravdu každý na rozdíl od některých jiných. Nezbývá tedy než se přiučit samostatně. Zkuste to třeba na této stránce. Vzdělávejte se ve finanční oblasti raději hned a nečekejte, až vás život naučí. Pak už by mohlo být pozdě. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že důležité je chovat se zodpovědně od mládí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient