Když půjdou do důchodu dnešní třicátníci, dostanou almužnu

Dnes je věk pro odchod do důchodu 65 let. Česká populace stárne a důchodový systém má značný schodek. Změny důchodového systému se nechystají, nebo se pouze chystají. Kdo bude do budoucna důchody platit? Tak to se neví.

Při prohledání mnoha vyjádření odborníků z výhledů do budoucna vychází následující fakta. V roce 2030 bude v důchodovém věku asi ¼ české populace, tedy 2,5 milionu lidí. Lidí v produktivním věku 15 až 65 let bude asi 6,5 milionu. Odečtěte si od toho ale osoby neplatící sociální pojištění, tedy děti, studenty, matky na mateřské dovolené, nezaměstnané, celoživotně pobírající sociální dávky, invalidy, bezdomovce a další. ČSÚ očekává nejhorší situaci mezi lety 2050 až 2060. V penzi budou nejsilnější ročníky, tedy lidé, kterým je dnes kolem třicítky. Důchodců má být ⅓ obyvatelstva, tedy něco přes 3 miliony.

Ach ten důchod

Pokud byl nedávno průměrný starobní důchod asi 11 500 korun a průměrná mzda 27 500 korun, tak důchodce pobíral něco málo přes 40 % průměrné mzdy. Růst důchodů se ale odvíjí od inflace, ne od růstu mezd. V roce 2050 bude situace zcela neporovnatelná s tou dnešní. Důchod má činit asi jen ⅕ průměrné mzdy. Důchodci tedy musí do budoucna vystačit asi s 5 500 korunami měsíčně. Mít vlastní bydlení, být bez úvěru a mít našetřeno na účtu v bance, která navíc nezkrachuje, bude nutností a štěstím zároveň.

Kolik je málo

Posílat si pár set do penzijního připojištění stačit rozhodně nebude. Spořit si 30 let 500 Kč s 2 % zhodnocením znamená mít se státním příspěvkem a odečtenými náklady za správu účtu naspořeno na svůj důchod asi 300 000 korun. Při propočtu mírné 2 % inflace to bude v té době asi jako dnešních 181 000 korun. Renta na 10 let činí k důchodu dnešních 1 500 korun a budoucích podle odhadů asi 800 korun. Takže při spoření razantně přitlačte v tisícovkách korun. Zvolte široké portfolio finančních služeb, penzijní připojištění, podílové fondy životního cyklu, doplňkové penzijní spoření a stavební spoření. Pak možná nebudete muset výrazně snižovat svou životní úroveň. Z čeho si máte to bydlení pořídit a z čeho uživit děti už se ale v odborných článcích nepíše. Takže je to na nás.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient