Nákup zahradního domku: Co vše u mě hrálo důležitou roli

zahradní dům

Možná se to úplně nezdá, ale pořízení zahradního domku by zdánlivě nemělo být nijak výrazně složité. To jsem si na počátku celého procesu myslel i já. V hlavě jsem měl krásnou zděnou chaloupku, která bude poskytovat jak prostor pro uložení zahradního náčiní a přístrojů, tak i obytnou část včetně prostorné verandy, kde bude posezení. Když jsem si o problematice zahradních domků přečetl něco více, zjistil jsem, že bych se při takovéto stavbě neobešel bez klasického stavebního povolení, respektive ohlášení stavby. Tím pádem jsem vše zavrhl a začal zjišťovat další alternativy.

naradovy-domek-Albert-250x250-DD-PR-1-1421415649

Mobilheim byl nasnadě, ale…

Docela se mi zamlouval klasický mobilheim, tedy domek mající konstrukci, díky níž lze pohodlně odvézt. Některé modely dokonce disponují přímo koly, takže je není problém zapřáhnout za auto a odvézt kamkoli dle potřeby. Problém u mobilheimu nastává z pohledu jeho přílišné velikosti. Zabral by mi skoro polovinu zahrady. Hodí se spíše do sadu nebo na místa u rybníka či jinde v plenéru. Navíc je jejich cena vcelku závratná. Jasnou volbou se pro mě stal dřevěný zahradní domek. I ten ovšem nebylo jednoduché vybrat.

Svépomocí, nebo skládačku?

Tak přesně to byla další otázka, již jsem byl nucen řešit. Přístřešek pro dřevo jsem si vyrobil sám a ani to tolik nebolelo. Do zahradního domku se mi pouštět nechtělo, obzvláště v momentu, kdy jsem si zjistil celkovou cenu objektu. Konkrétně jsem se podíval do nabídky společnosti Delta, jež nabízí spousty různých zajímavých zahradních domků. Vybral jsem si model Luka EKONOMIK DD za celkovou cenu 42 966 korun. Poté jsem si propočítal veškeré komponenty, jež bych na stavbu potřeboval, a zjistil jsem, že se vejdu do nějakých cca 33 000 korun. Ano, úspora peněz by tady byla, nicméně času nikoliv. U stavby bych strávil minimálně několik desítek hodin, což si při svém aktuálním pracovním vytížení nemohu v žádném případě dovolit.

Proč právě Luka EKONOMIK DD?

Upřímně, výběr konkrétního domku nebyl vůbec jednoduchý. Zmiňovaná společnost má ve svém portfoliu totiž neskutečné množství různých zajímavých provedení dřevěných staveb. Luka EKONOMIK DD se mi líbil z hlediska dispozičního řešení. Počítá se u něj totiž nejen se skladováním zahradních pomocníků, ale také s tím, že bude sloužit pro rekreační účely. V základu k němu navíc patří zastřešená dřevěná terasa s podlahou silnou 19 mm. Přesah střechy je 20 cm od terasy, takže jsme při sezení v letních měsících chráněni i před nepříjemným deštěm. A montáž s dopravou? Prakticky o nic jsem se nemusel starat. Zahradní domek mi přivezli a kompletně smontovali na místo, které jsem měl pečlivě připravené. Raději jsem si udělal nadstandardní betonovou desku. Přece jenom, nechci, aby mi domek zespodu postupně hnil.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient