Nenechte zaměstnavatele, aby ohrožoval vaše zdraví

ergonomické rohože

Zákony zaměstnavatelům přikazují dbát o bezpečnost pracovního prostředí. Hodně se o tom napovídá, ale obecně se kvalitně tzv. management rizik a hygiena práce řeší jen v nebezpečnějších provozech. Ve skladech, v továrnách a montážních halách. Víte, že by zaměstnavatel měl dbát o vaši bezpečnost práce a zdravé pracovní prostředí, i když pracujete třeba jen v kanceláři?

Práce nám způsobuje zdravotní potíže, avšak stěžujeme si málo

Začnu klasickou prací u počítače. Máte u počítače skutečně takovou myš, která vám vyhovuje a nezpůsobuje vám bolesti kolem lopatky nebo potíže s karpálním tunelem? Možná ani nevíte, že za vaše problémy zodpovídá nesprávný tvar tohoto malého „prevíta“. A někdy třeba i jen to, že jde o myš drátovou a my neustále ruku a rameno namáháme jejím popotahováním. Řešením je myš bezdrátová a v ergonomickém tvaru vhodném pro vás. Ne, nenechte se zaměstnavatelem přesvědčit, že každá tzv. ergonomická myš vám vyhovuje.

Podobný problém v kancelářích mohou způsobovat pracovní kancelářské židle a křesla. Zcela jiné sezení potřebuje subtilní 50 kilogramová žena a jinou její 120 kilový kolega, který je navíc vyšší o téměř 30 cm. Nenechte se odbít tím, že přece máte kanceláře vybaveny jednotně kvalitními židlemi. Design a corporate image firmy nesmí být nad vaše zdraví. Určitě se najde řešení, kdy vaše židle bude mít jiný tvar a parametry, přičemž designu firmy se přizpůsobí pouze barvou a strukturou čalounění.

Klouže to? Žádejte změnu!

Běžný problém zejména v zimě, no i ve dnech, kdy venku zaprší. Jdete do práce dělat svoji práci a místo toho si hned za vchodovými dveřmi budovy zabruslíte. Firma investovala do naleštěné mramorové podlahy, ale už zapomněla na to, že by měla být protismyková. Žádejte instalaci kvalitních rohoží, které zabrání tomu, aby se do prostoru na botách nosila voda a sníh, a vy jste tak několikrát denně riskovali komplikované zlomeniny končetin a možná i horší úraz.

Práce ve stoje zatěžuje klouby a vede ke vzniku křečových žil

Vedle neustále skloňovaných problémů, které nám vznikají ze sedavého zaměstnání, zapomínáme už na to, že celodenní práce ve stoje je ještě problematičtější. Internetovým „éterem“ se sice nově šíří informace o tom, jak bychom i u počítače měli pracovat ve stoje, ale každý extrém je špatný. Musíte mít možnost volby. A to nejen obecně. Důležité je, abyste byli schopni měnit i během dne svoji pracovní pozici. Vždyť práce ve stoje u počítače rovněž zatěžuje nohy a není příznivá ani pro krční páteř.

V různých montovnách, balírnách, skladech nebo průmyslových závodech možnost sedět u práce nemáme vůbec. K bezpečnosti a lepší hygieně práce dokážou přispět speciální ergonomické rohože Lindström. Mají schopnost snižovat zátěž zad a kloubů, ke kterým při práci ve stoje dochází. Tělo má tendence stát na gumové rohoži přirozeněji než na tvrdé podlaze. Vhodné jsou i pokud vykonáváte nohami pořád se opakující pohyb na krátké trase, nebo jen děláte úkroky zleva doprava, či zepředu dozadu.

Lindström

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient