Chladiče kapalin

chladírenské technologie

V současné době je kladen stále větší důraz na využití strojních jednotek v uzavřených okruzích chladicí vody. Zajištění trvalé nízké teploty chladicí vody, která musí být mnohdy hluboko pod 15° C již nejsou schopny zajistit klasické chladicí věže nebo ventilátorové chladiče. Chladiče kapalin pro průmyslové využití najdou své uplatnění v různých technologických procesech. Chladiče kapalin slouží na chlazení kapalin v uzavřeném okruhu. Většina firem zabývajících se výrobou průmyslových chladičů kapalin vyrábí tyto chladiče kapalin na míru dle zadání zákazníků.

Chladící jednotky se ve většině případů dodávají s odděleným kondenzátorem. Chladiče kapalin mají svou chladící jednotku se dvěma okruhy: okruh chladící a okruh chladicí kapaliny.

Princip chlazení kapalin

Teplo, které je obsažené ve výparníku se vyměňuje ve výše zmiňovaných dvou okruzích a při vypařování kapalného chladiva toto chladivo odebírá kapalině teplo. Ochlazená kapalina pak přechází do dané technologie. V případě že se chladící jednotka zapojí do uzavřeného chladícího okruhu, dochází k cirkulaci, chlazení a oteplování daného množství kapaliny.

Hlavními výhodami chladičů kapalin je dlouhá životnost zařízení, minimalizace nákladů na výrobní proces, velká spolehlivost a mimo jiné také snadná instalace. Jejich součástí bývají mnohá příslušenství, jako jsou například čerpadla, akumulační nádrže, expanzní nádoby, různá signalizace, monitoring, rekuperace, free cooling atd.

Využití chladičů kapalin

Své využití chladiče kapalin naleznou v mnoha průmyslových oblastech. Nejvíce se využívají v potravinářském průmyslu, plastikářském průmyslu, chemickém a farmaceutickém průmyslu, ve strojírenství anebo v samotných klimatizacích a tiskárnách. V současné době chladiče kapalin jsou využívané také na zimních stadionech, v laboratořích, nízkoteplotních zkušebnách apod.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient