Aktivní pohyb pomáhá i proti křečovým žilám

Křečové žíly jsou nepříjemným a omezujícím faktorem pro aktivně i pasivně žijící jedince. Prevence je důležitá před vznikem křečových žil, jinak přijdou mnohem komplikovanější potíže.

Křečové žíly velkou měrou zhoršuje nadváha i ignorování prvních příznaků. Stojí za ní i nedostatečná hygiena a pohyb. Neprosívá ani nadbytek soli, kouření či vysoké podpatky. Nohy si zaslouží zvýšenou péči. Je třeba se vyrovnat se změnou provozovaných sportovních aktivit a přispět k léčbě a prevenci křečových žil. Vhodnými aktivitami a odbouráním těch nevhodných můžete svým žilám prospět.

Bojujte pohybem

Ráno je třeba nohy protáhnout. Zakroužit kotníky, propnout a skrčit prsty, projet se vleže na zádech na kole, nebo chodidla promasírovat ve stoji na malém míčku. U ranní sprchy střídejte teplou a studenou vodu kvůli lepšímu prokrvení a zpevnění cév. Nenoste vysoké podpatky a nohám ulevte. V práci měňte polohy a více se pohybujte. Místo výtahu choďte po schodech, rozhýbejte lýtka a rozpruďte krev. Občas se projděte po kanceláři a v sedě na židli občas zakývejte a zakružte nohama kvůli krevnímu oběhu. Na noc si nohy podložte alespoň o 10 centimetrů nad srdce.

Vhodné sporty

Jízda na koni je u křečových žil nevhodná, stejně jako tenis, badminton, volejbal, košíková, fotbal nebo bojové sporty, které jsou typické rychlými starty a dost ráznými doskoky. Zhoršují stav křečových žil a oddalují úspěšnou léčbu. Na krevní oběh je velká zálež posilování, aerobik, vzpírání, box či surfování. Pomáhá chůze, plavání, jízda na kole, golf a lyže. Vhodný je pilates nebo jóga, která se jednotlivými cviky soustředí na funkčnost krevního oběhu.

Dědičnost

U křečových žil jde i o dědičnou záležitost vázanou na genetický kód. Pokud se vyskytují křečové žíly alespoň u jednoho z rodičů, pravděpodobnost výskytu u dětí je 80 %. V případě postižení obou rodičů je to pak 90 %. Nesprávná životospráva s nedostatkem pohybu a nadváhou vede k rozšiřování křečových žil a je vyvolávajícím faktorem i tam, kde se dědičnost a křečové žíly nevyskytují.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient