Co pro svého teenagera prostě radši nedělat

I když nám připadá, že se nám ještě nedávno naše dítě batolilo u nohou, čas utíká velmi rychle. Jakmile nám doma vyroste teenager, situace se zcela změní. Stejně tak by se mělo změnit i naše chování k němu.

Je váš potomek lehce drzý, uzavřený, málo komunikuje a často je dost neotřelý? Tak to prostě bývá. Přesto pomalu ale jistě, i když trochu neohrabaně, vstupuje do svého dospělého světa. Často je velmi těžké to přijmout a umět si to připustit. Doby, kdy jsme mu denně chystali snídaně, ošetřovali rozbitá kolena a vozili jej na lekce do různých kroužků, již dávno minuly. Aby vaše dítě v životě mohlo uspět, je nutné, abyste pro něj některé věci přestali úplně dělat. V budoucnu vám za to poděkuje.

Neorganizujte mu život

Je to velmi těžké. Stále se cítíme zodpovědní za svého potomka, zajímá nás, jakým způsobem tráví svůj volný čas, jenže je nutné s tím přestat. Čím dříve si bude organizovat svůj život a čas sám, rozplánovat si práci, povinnosti a zábavu, tím lépe to bude pro něj. Vidíte, že dělá chyby? Nekomentujte to. Těžko si nechá poradit. Chybami se člověk učí.

Žádné ranní buzení

Přestaňte své potomky budit. Naučte ho zodpovědnosti a samostatnosti. Nechte ho, aby si svůj budík nařizoval sám. Nechytejte mu ani jídlo do školy či do práce. A když několikrát zaspí, tak si to odskáče a bude prostě o hladu. Musí dělat vlastní chyby.

Méně peněz

Přestaňte svým dětem dávat peníze, kdykoliv si řeknou. Naučte je, že peníze mají svou opravdovou hodnotu. Dávejte mu stanovenou částku a motivujte ho, aby s ní vyšel, nebo aby si přivydělal sám. Pokud potřebuje nový telefon, musí si na něj našetřit. Už je přece plnoletý. Není vždycky snadné se přestat vměšovat do života svých dospívajících dětí. Čím dříve se vaše dítě osamostatní, tím snazší pro něj bude onen dospělácký život. Jen tak se o sebe bude umět postarat a jednou to ocení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *