Kyselina mléčná v kosmetice

Různé druhy kyselin jsou hojně využívané v oblasti péče o pleť. Některé se používají se i na chemický peeling. Kyselina mléčná má v kosmetice dlouhodobou tradici. Jak ji použít?

Kyselina mléčná je zastoupená v krémech a přípravcích pro péči o pleť. Svým složením prospívá hlavně mladším typům pleti. Pokožku vyživuje, regeneruje a působí jako exfoliant na odumřelé buňky zejména u žen s problematickou pletí. Jde o kyselinu, která do jisté míry narušuje přirozený ochranný film naší pleti. Při aplikaci je třeba dbát na dostatečnou ochranu pleti proti UV záření a po jejím použití aplikovat krém s ochranným faktorem SPF 50.

Kdy aplikovat

Přípravek se doporučuje aplikovat na večer. Mírně narušuje povrch pleti, která je pak náchylnější k poškození vnějšími vlivy a tvorbě pigmentových skvrn. Je proto také třeba dodržet množství kyseliny mléčné. Čím citlivější máte pleť, tím hůře může na různé typy kyselin reagovat. Mladá a mastnější pleť zvládne zcela bez problému absorbovat i vyšší koncentraci kyseliny mléčné. Naopak ženy se zralejší pletí musí být při jejím používání opatrnější. Jako vždycky platí, že všeho moc škodí. Pokud si nejste jisté, zda je pro vás přípravek s kyselinu mléčnou vhodný, můžete jej vyzkoušet třeba za ušima.

Použití

Kyselina mléčná se používá k okyselení přípravků při péči o vlasy, tedy šampónů či kondicionérů, ale i k okyselení přípravků na tělo, jako jsou sprchové gely a intimní gely určené pro osobní hygienu, aby bylo dosaženo požadovaného pH výrobku. Je rozpustná ve vodě. Podporuje správnou hydrataci pleti a velmi efektivně odstraňuje odumřelé buňky. Vlasům dodává vlasům lesk, hydrataci a regeneruje je. Pro pravidelné používání se volí koncentrace kyseliny mléčné maximálně do 10 % v produktu.

Kyselina mléčná v těle

Lactic Acid neboli kyselina mléčná se nám tvoří ve svalovině i při nadměrné fyzické námaze. Její odbourávání je právě to, co nás po cvičení bolí. Kyselina mléčná je jednou z AHA kyselin, která jako jemný exfoliátor odstraňuje odumřelé kožní buňky, pokožku rozjasňuje, sjednocuje celkový tón pleti a pomáhá bojovat proti vráskám. Kyselina mléčná je tak šetrnou alternativou peelingu a efektivně vyhladí pleť. Je k pleti jemnější a nedráždí ji. Kyselinu mléčnou najdete v čistících gelech, toniku i krémech pro každodenní použití. Vyšší koncentrace i účinnost je v pleťových maskách a peelingu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *