Potíže s nespavostí

Možná máte náročné období, těžko se vám usíná a v noci se probouzíte. Pokud to trvá několik týdnů, zatočte s nespavostí dříve, než z toho vzniknou psychické nebo fyzické problémy. Osvědčené rady a tipy na nespavost mohou pomoci i vám.

Problémy se spánkem v současné době představují velký problém. Nespavost může vést k řadě problémů, jako jsou poruchy pozornosti, problémy s pamětí, pocity úzkosti, deprese, chronická únava a kardiovaskulární onemocnění.

Co je nespavost

Pokud nás trápí dlouhé usínání, probouzení uprostřed noci a časné ranní buzení, které trvá více než pár týdnů, znamená to akutní insomnii neboli nespavost. Projevuje se únavou, často změnou nálad, podrážděností a bolestí hlavy.

Jak se nespavost léčí

Na nespavost pomáhá změna v životního stylu. Řešení bez léků na spaní na předpis zahrnuje široké spektrum řešení. Je třeba dodržovat pravidelný spánkový režim. Využít lze i bylinky na spaní. Pomáhá pořádně před spaním vyvětrat, teplota okolo 18 až 20 °C, uklidit ložnici a odstranit elektroniku včetně světel. V temné a tiché místnosti si tělo kvalitně odpočine.

Spánková hygiena

Spánková hygiena spočívá v odstranění stresu. Do postele se nechodí pracovat, koukat na televizi, koukat do PC či mobilu, ani číst. Do postele jdeme, až jsme ospalí a chceme spát. Je třeba dodržovat stejný čas, kdy uleháme a kdy vstáváme, a to i o víkendu nebo během dovolené. Nemůžeme-li usnout déle než 30 minut, je třeba vylézt z postele, chvíli si číst nebo poslouchat relaxační hudbu.

Zdravý životní styl

Zapomeňte na těžké a tučné jídlo před spaním, kofeinové a alkoholické nápoje. Spánku nepomáhá ani kouření. Základem kvalitního spánku je i pestrá a vyvážená strava. Pravidelný pohyb po ránu nebo během dne vám ke spánku pomůže. Večer si dopřejte jen relaxační nebo meditační cvičení.

Bylinky na kvalitní spaní a hormon melatonin

Pomůže meduňka, kozlík, chmel obecný i levandule lékařská. Čaj z bylin usnadní usínání, zmírní stres a zklidní. Kombinací bylinek na spaní je i přípravek Dreamly. Přírodní produkt obsahuje kvalitní extrakty z meduňky lékařské, kozlíku lékařského, šafránu setého a mučenky pletní. Nechybí ani aminokyselina l-tryptofan, jenž pomáhá lepšímu usínání. Hormon melatonin, tedy spánkový hormon ovlivňuje spánek. Během dne se v těle produkuje hormon serotonin, který se večer mění na melatonin. Aminokyselinu l-tryptofan najdeme i v kešu oříšcích, avokádu, vejcích, mléce a mase.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient