Nejdražší káva světa Kopi Luwak

kopi luwak

Vůně kávových zrn prozradí mnohé. Aroma určuje kvalitu a také chuť, a proto je třeba mu věnovat pozornost. Kopi Luwak je nejdražší variantou kávy hlavně z důvodu prvotřídní chuti, snížené dostupnosti a velmi složitého procesu získávání. Není divu, že se stále lidé snaží přijít na způsob, jak tuto kávu nahradit syntetickým způsobem a obejít tak běžný zdlouhavý proces. Veškeré snahy však byly zatím marné, a proto si kávu můžete vychutnat pouze tehdy, jste li za ni ochotni připlatit.

Přírodní receptura

Důležitým aktérem je v procesu přírodní výroby Kopi Luwak je šelmička zvaná cibetka, který trochu připomíná kunu. Jedná se o nenápadnou šelmu s úzkým čumákem a huňatým ocasem. Tento tvor je známý tím, že se živí hmyzem a také plody kávovníku. Dužinu plodů stráví, vybere z ní potřebné živiny a zrnka vyloučí. V tu chvíli jsou na řadě indonéští sběrači, kteří se vydávají po stopách cibetky a hledají její trus, aby mohli nasbírat tato vzácná zrnka. Ta jsou totiž nyní méně hořká a chuťově jemná. Trávící látky v žaludku cibetky totiž způsobily, že kávová zrnka ztratila svou příliš výraznou až nepoživatelnou chuť. Jakmile projdou trávicím traktem, stávají se z nich nejdražší zrnka kávy na světě.

Historie a dnešní dostupnost

V minulosti byli touto kávou nadšeni jen místní, a rodina Widjajů z Jakarty poté začala zrnka šířit dále do světa. Zájem o ně projevila jak východní, tak západní Evropa a zvěsti o její lahodné chuti se šířily od druhé poloviny 19. století ještě dál. Tato pověst měla za následek umělé chovy cibetek, kdy se místní snaží kávu zpřístupnit i dalším milovníkům kávy. Často se však stává, že se cibetka odmítá živit kávovými zrny v zajetí, a proto nezbývá, než ji následovat v jejím přirozeném prostředí a trpělivě čekat, až káva projde svým přirozeným procesem.

I když je cibetka hlavní postavou při přeměně běžných kávových zrnek, není konečnou fází při úpravě. Následuje ještě pražení, které se musí provádět s největší přesností a jemností na střední teplotu. Kávová zrnka se nesmí spálit, aby nepřišla o vyváženou chuť a nezhořkla. Pravá cibetková káva Kopi Luwak je také označena platným certifikátem, který je zárukou kvality a slibuje příjemnou chuť a omamné aroma. Pokud si přejete vychutnat si skutečnou kávu Kopi Luwak, bude sice třeba si připlatit, ale následně vás velmi mile překvapí její jedinečná chuť.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient