Trápí vás pocit méněcennosti? Zbavte se jej!

Pocity méněcennosti trápí mnoho lidí, i když to nedávají najevo. Pocit méněcennosti může být zaměřený na vzhled či například intelekt. Lidé s tímto pocitem si nevěří a myslí si, že nic neznamenají. To je ale omyl. Je potřeba to napravit, stačí vědět jak. Pojďme se podívat na to, čím tyto pocity vznikají a jak se jich zbavit.

Jak vznikají pocity méněcennosti?

Tyto pocity nejčastěji vznikají už od dětství. Stává se, že rodiče či jiní příbuzní nedávají pozor na to, co dítěti řeknou. Mohou to být věty jako „Snaž se víc!“, „Děláš to špatně.“ nebo také „Raději nic nedělej, ať nic nepokazíš.“. Není se pak čemu divit, že v pozdější době budou mít pocity méněcennosti. Další takové lehké narážky mohou nastat ve škole či v práci. Sice to jsou jednoduché krátké věty, ale dokážou velmi ublížit.

Může se také stát, že se vám nějaká věc nepovede několikrát po sobě. Nesmíte nad sebou lámat hůl, ale snažit se dál. Chce to jen trpělivost.

trápí vás pocit méněcennosti

Jak se těchto pocitů zbavit?

Nesnažte se dokazovat ostatním, že jste nejlepší. Nikomu do toho nic není. Naučte se lidem říkat ne a nebudete mít pocit, že s vámi jednají jako s kusem hadru. Ignorujte lidi, kteří vás ignorují, a obklopujte se těmi, kteří vás podporují.

Další návod je zkusit si napsat vaše klady. Zjistěte, v čem jste dobří a napište si tyto klady na papír. Nakonec si je stále opakujte, nebo dokonce vystavte někde v bytě. V žádném případě si neříkejte, že nevíte o žádných kladech. Naopak své záporné vlastnosti se snažte potlačit, tedy na ně nemyslet.

Věřte sami sobě a nikdy se nenechejte zmást názory ostatních lidí.

Poslední radou je ta, že nesmíte myslet na to špatné, co se vám v životě stalo. Na všechno zlé zapomeňte a dívejte se pouze dopředu. S tím souvisí pozitivní myšlení.

One thought on “Trápí vás pocit méněcennosti? Zbavte se jej!

  1. Kladné i záporné vlastnosti má každý člověk. Spíš jde o to, jakým způsobem působí člověk na druhé lidi. Já jsem si prošla doslova peklem. Vyprávět to nebudu, abych nezdržovala. Už nejsem mladá a ráda bych dožila slušným způsobem. Mám strach, že se mi to nepodaří. Potřebovala bych dobrého kamaráda, který by byl se mnou v dobrém.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *