Jak se správně stravovat?

Máte špatný stravovací režim? Pak je potřeba jej napravit. Špatné stravovací návyky mohou způsobovat mnoho zažívacích či jiných komplikací, které můžete napravit tím, že změníte vaše dosavadní návyky. Také to může být prevence nemocí, které se prozatím ještě neprojevily.

Dopřejte si pořádnou snídani

Správná snídaně by měla obsahovat dostatek bílkovin, tuků a sacharidů. Toto složení byste rozhodně neměli podceňovat. Víte, v čem jsou tyto základní živy obsaženy? Dejte si například chléb se šunkou či sýrem. Dále pak je vhodný tvaroh, který si můžete dát buď to s medem nebo s čerstvým ovocem. Udělejte si také pomazánku z tvarohu, kterou si dáte s chlebem. Ke každé snídani doporučujeme dát si alespoň kousek zeleniny, která doplní potřebné vitamíny a vlákninu.

Svačina aneb dopolední energie

Dopolední svačinku potřebujete, abyste mohli ve škole či v práci dobře fungovat. Můžete si dát například ovoce s oříšky nebo zeleninový salát. Pokud je vaše práce fyzicky náročná, zvolte pečivo se sýrem a ovoce.

Dopřejte si pořádnou snídani

Oběd rozhodně nepodceňujte

Díky obědu získáte dostatek energie na další část dne. Je proto důležité, abyste oběd rozhodně nevynechávali. Dejte si pečenou rybu s brambory a zeleninu. Dále pak je vhodné pečené kuře s rýží či brambory, nebo rizoto se zeleninou, sýrem a kuřecím mase. Maso můžete případně nahradit například sójovými kostkami či tofu.

Odpolední svačina pro dostatečnou sílu

V odpoledních hodinách je důležité jíst mnoho bílkovin a vápníku, protože potřebujete nabrat dostatečnou sílu. Vhodné jsou mléčné výrobky, jako například jogurty, tvaroh, mléko, sýry nebo také luštěniny. Udělejte si tedy luštěninový salát nebo koktejl.

Večeří končí den

Na večeři si můžete vybrat, jestli budete chtít mít něco teplého nebo také studeného. Pokud jste zvyklí jíst teplé večeře, můžete si dát například kuřecí čínu nebo vepřové kostky v mrkvi s brambory. Studená večeře pak může vypadat například jako chléb s vejcem natvrdo nebo chléb se sýrem a zeleninou. Pokud budete mít večer ještě hlad, nemusíte se bát a dejte si nějakou zeleninu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *