Podzimní detox vašeho šatníku – jak na něj?

Venku sice ještě doznívá babí léto, ale oblečení už vytahujeme spíše podzimní. Chladná rána i večery a strach z nachlazení nás donutili vyměnit tílka a sukně za šály a svetry. A právě střídání typu oblečení je skvělá doba na to, abychom svému šatníku dopřáli pořádnou čistku.

Plná skříň

Dokud máte ještě letní věci venku, podívejte se, kolik jste jich opravdu nosili a kolik jich zůstalo ležet ve skříni, složených úplně stejně, jako na jaře. Myslíte, že když nedostaly tyto věci šanci tohle léto, najdete pro ně využití to příští? Nebo vám jen zabírají místo ve skříni a stejně už je nikdy neoblečete? Průzkumy ukazují, že nosíme pouhých 20 % oblečení a zbytek jen čeká ve skříni, zda na něj přijde řada. Což se stane málokdy, protože pokud jste daný kousek už dávno nezačali nosit, nejspíš už ani nezačnete. Pusťte se do čistky své šatní skříně, udělejte si místo na nové kousky a zároveň pomozte někomu, kdo to potřebuje. Recyklace textilu je už známý pojem i u nás v republice, stejně jako třídění platů nebo papíru.

Vytřiďte ho

Svému tělo dopřáváme detox proto, aby lépe fungovalo a pročistili jsme si organismus. Stejný efekt by měl mít detox šatníku, tedy získání více místa a zbavení se nepotřebných věcí. Recyklace oblečení je takové očištění šatníku. A když už budete probírat letní kousky, rovnou vezměte i ty zimní. Chladné období je před námi a tak budete mít možnost unosit oblíbené oblečení a tím, které nenosíte opět někomu pomoci. Když si něco oblečete a necítíte se v tom dobře, opravdu tomu dáte druhou šanci nebo je lepší poslat ho dál? Všechny přebrané věci i včetně bot , ručníků nebo ložního povlečení pak doneste do kontejneru na textil, kterých stále přibývá. Z těch si pak charitativní organizace textil převezmou a rozdělí mezi lidi v nouzi nebo pošlou na pomoc do zemí třetího světa.

Recyklací textilu získáte nejen více místa ve své skříni, ale také dobrý pocit, že jste nevyrobili další odpad, ale pomohli těm, kteří to potřebují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *