Který Glock si pořídit? Glock 17, 19 či 43X?

Glock 17

Rakouské pistole Glock započaly svoji historii již v roce 1963. Proslavil je především jejich polymerový rám. Snad nejslavnější z portfolia zbrojovky je Glock 17.

Glock 17 – zbraň, která splnila 17 požadavků rakouské armády

Právě Glock 17 stál u zrodu raketové popularity této pistole. Vznikl v podstatě na zakázku. Rakouská armáda ještě v roce 1980 používala staré pistole z druhé světové války. Proto sepsala 17 požadavků, které musela nová pistole splňovat. A právě tak vznikl Glock 17 – samonabíjecí pistole ráže 9×19, která samovolně nevystřelí ani při pádu na železný povrch z výšky dvou metrů. Všechny akce vedoucí k vystřelení náboje lze vykonat jednou rukou. Pistole rovněž nepotřebuje žádné speciální nástroje k čištění. Jde navíc o spolehlivou zbraň. Na 10 000 výstřelů je povoleno jenom 20 selhání. Tato zbraň se stala oficiální zbraní nejen rakouské, ale i norské a švédské armády. Současně je certifikovanou zbraní NATO.

Jak již bylo řečeno, Glock 17 odstartoval enormní zájem o Glock obecně. Předpokládá se, že zbraně této značky používá až 50 % agentů FBI a obecně jde o nejoblíbenější zbraň v USA. Glock 17 patří do řady zbraní Glock Standard, zbraň vhodnou pro profesionální použití i domácí sebeobranu. Pistole je větší a nelze ji nosit skrytě, ale v pouzdru.

Glock 19 – kratší a lehčí zbraň i pro skryté nošení

Pistole Glock 19 patří do řady Glock Compact. Jde o kratší a lehčí zbraně, které se hodí pro skryté nošení. Jsou ideální pro sebeobranu, ale i jako služební zbraně. Mají menší kapacitu zásobníku, ale použít je pro ně možné i zásobník z Glock 17 a 18. Přes menší rozměr umožňují plný úchop.

Glock 43X cal. 9mm Luger
Glock 43X cal. 9mm Luger

Glock 43X – zbraň, která patří mezi nejmenší „glocky“

Pistole Glock 43X patří do řady Glock Subcompact. Jsou to nejmenší zbraně značky, které jsou určeny zejména pro skryté nošení. Jejich šířka je však téměř totožná se zbraněmi Glock 17 nebo 19. Glock 43X je novinkou s jednořadým zásobníkem, který zaujme svým stříbrno-černým provedením. Standardně se dodává s dvěma zásobníky. Ráže zbraně je 9×19 mm.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient