Zkontrolujte před zimou geometrii u svého auta

pneumatika na auto

Ranní mrazíky, namrzlé silnice i drobné mžení nebo sněžení dokážou zkomplikovat život řidičům po celé zemi. Abychom měli jistotu, že naše auto je v dobré kondici a umožní nám bezpečnou jízdu, je dobré si zkontrolovat i jeho geometrii.

Do strany ne

Auto má jet vždy rovně, pokud tomu řidič nechce jinak a neotočí volantem. Ne vždy to je ale pravidlem, auta táhnou ke straně a my se tak neustále musíme prát s volantem a auto vyrovnávat. Na suché silnici se jedná spíše o nepříjemnost během řízení, u zhoršených podmínek pro jízdu už ale může být ohrožena naše bezpečnost. Za to, že auto táhne ke straně, většinou nemůže výběr pneumatik nebo špatně ukotvený volant, ale geometrie. Je dobré o ní vědět a není problém se s ní naučit běžně jezdit, o bezpečné jízdě se ale hovořit nedá. Geometrie kol určuje postavení kol vůči silnici, a pokud je seřízená chybně, vznikají problémy a komplikace při jízdě.

Zbytečné riziko

K tomu, že nám kola nejedou rovně, si většinou nějakým způsobem přispějeme sami. Problémová geometrie není nic akutního, s čím bychom museli okamžitě vyhledat na internetu otevírací dobu a ceník pneuservisu jako u jiných závad, přesto může představovat velké riziko, a to zvlášť na kluzké nebo namrzlé silnici. Kromě toho, že auto táhne na stranu, se nerovnoměrně sjíždí pneumatiky, a tak se může lehce stát, že riskujeme vlastní zdraví a ani o tom nevíme. Zvenku vypadají pneumatiky stále dobře a mají hluboký vzorek, z vnitřní strany auta, na kterou nevidíme, už jsou ale téměř sjeté a bez dezénu. To pak při dešti nebo na sněhu, kdy sjeté gumy nefungují tak, jak by měly, znamená velké riziko pro nás i ostatní účastníky silničního provozu.

Pokud máte auto, které při řízení táhne, nebo jste narazili do překážky, rychle projeli výmol na silnici nebo přehlédli obrubník, zajeďte si do servisu na kontrolu geometrie. Zvlášť teď před zimou je kontrola na místě, vyhnete se tak zbytečným starostem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient