Rostlinná mléka – víme, jak je vybírat

mléko

Stále častěji se objevuje alergie na bílkovinu kravského mléka nebo intolerance laktózy. Oblíbené je i veganství a vegetariánství. Propaguje se omezení živočišných produktů. Víte, jak se orientovat v mléčných náhražkách, jako je mléko kokosové nebo třeba mandlové? Podívejme se na to.

Intolerance laktózy

Intolerance laktózy je nesnášenlivost mléčného cukru. Jde o metabolickou reakci. V těle chybí enzym laktáza, zodpovědný za štěpení mléčného cukru ve střevech. Pokud se nerozštěpí, nevstřebá se, zůstane ve střevech, tam kvasí a způsobuje trávicí obtíže a snížené vstřebávání ostatních živin.

Nejčastější příznaky:

  • bolesti břicha
  • křeče
  • nadýmání
  • průjmy
  • zkvašená stolice s kyselým zápachem

Alergie na bílkovinu kravského mléka

Alergie na mléko je imunologická reakce neboli hypersenzitivita na bílkovinu kravského mléka. V tomto případě se nesmí konzumovat mléko ani mléčné výrobky. Děti konzumují speciálně upravené produkty s hydrolyzovanou bílkovinou kravského mléka. Bílkoviny je třeba doplňovat z masa, vajec, ryb a dalších rostlinných zdrojů.

Nejčastější příznaky:

  • nevolnost a zvracení
  • bolesti břicha
  • kolika
  • plynatost a zácpa
  • vodnatý a hlenový průjem
  • krev v stolici
  • svědění pokožky, vyrážka, kopřivka, ekzémy a otoky
  • potíže s dýcháním, jako dušnost, dráždivý kašel, alergická rýma a astma
  • anafylaktický šok, bezvědomí a selhání srdce
mléko
mléko

Sójové mléko

Sójové mléko obsahuje srovnatelné hodnoty bílkovin, jako kravské mléko. Je tedy skvělou alternativou k živočišnému mléku. Navíc je méně průmyslově zpracováno než ostatní rostlinné alternativy. Sójové bílkoviny jsou v něm koncentrovanější, než v nezpracovaných pokrmech, proto to s jeho pitím nepřehánějte. Je třeba vždy vyhledávat mléka, co nejsou uměle doslazovaná

Ovesné mléko

Ovesné mléko má nižší obsah tuku a bílkovin a vyšší obsah uhlohydrátů než jiné rostlinná mléka. Obsahuje více vápníku než kravské mléko, asi 36 %. Je bohaté na vitamin B a zinek, které vám pomohou proti únavě a malátnosti. Má neutrální chuť a krémovou konzistenci. Proto se hodí především do kávy a kapučína. Pokud máte alergii na sóju nebo ořechy, ovesné mléko je super volba.

Mandlové mléko

Mandlové mléko má nízký obsah kalorií, tuků a bílkovin. Obsahuje mnoho vitaminů, jako E a B, i minerály, jako je hořčík, mangan, vápník, železo, fosfor a zinek. Má mírně krémovou konzistenci a lehkou, neutrální chuť. Vhodné je do smoothies, teplých i studených nápojů, kaší a dezertů. Není vhodné pro osoby s alergií na ořechy a mandle. Pokud jej kupujete slazené, volte variantu s datlemi. Mandle mají tvořit v obsahu 10 až 12 %, větší množství má moc kalorií.

Kešu mléko

Kešu mléko je mírně nasládlé a tučnější. Řadí se mezi ta nejprospěšnější. Je zdrojem zdravých tuků, minerálů, jako je měď, mangan, hořčík, fosfor a zinek. Díky krémové textuře se hodí do kávy, smoothies, mléčných koktejlů, do zmrzliny, zapečených slaných jídel a omáček. Není vhodné, pokud máte alergii na ořechy.

Rýžové mléko

Rýžové mléko je snadno stravitelné a hodí se i pro ty, co mají alergii nejen na kravské mléko, ale i na ořechy a mandle. Obsahuje méně bílkovin i tuků a o něco více sacharidů než oříškové varianty. Je nasládlé a více vodnaté. Spíše než do kávy se hodí do kaší a cereálií. Vyrábí se i varianty obohacené minerály, vitaminy a bílkovinami. Vyhněte se doslazovaným variantám s přemírou cukru.

Hrachové mléko

Hrachové mléko je nízkokalorické a má vysoký obsah bílkovin. Proto je skvělou alternativou kravského mléka. Obsahuje přidaný olej, a proto je bohaté na vitamin B12, další vitaminy a minerály. Sledujte ale množství přidaných cukrů a volte produkty bez cukrů a sladidel.

Kokosové mléko

Kokosové mléko obsahuje vitaminy i minerály, ale i velké množství nasycených tuků, o jejichž příznivém vlivu na náš organismus se velmi diskutuje. Má se ale za to, že se tato forma tuků snadno vstřebává a tělo je využívá na energii podobně jako cukry. Konzistence je krémová a má výraznější chuť. Hodí se do kaší, koktejlů a ovocných pyré, polévek, omáček a kari, místo smetany a jogurtu.

Konopné mléko

Konopné mléko má nejvyšší obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin a vysoký obsah bílkovin. Má však výraznou, trochu nezvyklou chuť, která nemusí každému sedět. Je méně krémové, spíše vodové. Hodí se do nápojů a smoothies, cereálií a dezertů.

Makové mléko

Makové mléko vyniká mnohonásobně vyšším množstvím vápníku, než má mléko kravské. Obsahuje vitaminy B1, B2 a E i minerály fosfor, sodík, draslík a hořčík. Má specifickou chuť a lépe chutná doslazené medem a dochucené skořicí či vanilkou. Hodí se do sladkých kaší a dezertů.

Pistáciové mléko

Pistáciové mléko je výživné a krémové, bohaté na bílkoviny, vitaminy E a K, minerály hořčík a draslík. Má sladko-slanou chuť a dobře chutná i samotné. Hodí se do smoothies, koktejlů i dezertů. Nehodí se pro osoby trpící alergií na oříšky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient