Trendy v bydlení. Co vám nesmí doma chybět?

Přinášíme nové trendy v bydlení. Co vám nesmí chybět v jídelně či koupelně? Vylepšete si interiérový design i rodinný rozpočet. Podívejte se na novinky.

Interiérový hit představuje masivní nábytek, na kterém vynikne krása a struktura přírodního dřeva. Může jít o masivní a praktické komody nebo jídelní stoly s deskami z odolných dřevin s přiznanými barevnými odchylkami, prasklinami i kůrou. Zaplňují moderní interiéry stále častěji a zkrášlují domovy v přírodním stylu.

Návrat k ruční práci a tradičnímu řemeslu

Dnešním trendem je návrat k tradičnímu řemeslu při ručně vyráběném nábytku. Výrobky z masivu nesou punc nadčasové kvality, která vydrží mnoho let a patina jim dodává na jejich kráse. Přiznané nedokonalosti dřevěného nábytku k jeho ohromujícímu designu neodmyslitelně patří. Okraje i povrchy mohou být nepravidelné a barva dřeva různorodá. Autenticita a originalita dělají z nábytku mistrovská díla. Úžasné jsou třeba kombinace mahagonového dřeva a s leštěným, mosazným povrchem.

Kam s nábytkem z masivu

Jednotlivé kusy nábytku z masivu úžasně zapadají do interiérů inspirovaných přírodou, v kombinaci s přírodními materiály, jako je bambus, rákos, ratan, kámen, bavlněné či lněné bytové textilie a pokojové rostliny. Barvy interiéru by měly být v přírodních tónech. Prostoru tak vévodí tóny bílé, béžové, slonové kosti, vysoce módní šedé, zelené nebo třeba okrové barvy. Naopak lepší je vyhnout se třeba sytým křiklavým barvám v kombinaci s plasty a umělými hmotami. Pokud kusy nábytku z masivu navíc vhodně osvětlíte třeba originálními závěsnými svítidly, vynikne jejich přirozená krása.

Stůl z masivu
Stůl z masivu

Kvalita nábytku

Aby nábytek z masivu opravdu dlouho vydržel, je třeba se zaměřit na unikátní kousky z odolných dřevin, jako je třeba dub, akát nebo habr. Do exteriéru je velmi dobrou volbou například teak nebo palisandr, které jsou odolné vůči škůdcům a vlivům nepříznivého počasí. Při zařizování jídelny můžete svůj interiér s jídelními stoly z masivu obohatit bambusovým nebo ratanovým nábytkem. Odlehčíte tak robustní vzhled těžké desky stolu a prostor bude i nadále působit vzdušně, lehce a prostorně.

Co vám chybí v koupelně i v kuchyni

Do koupelen a kuchyní pronikají designové doplňky, které jsou navíc praktické a ušetří vaši peněženku. Jako příklad můžeme uvést ekologický filtrační kohoutek na vodu od InnovaGoods. Vylepší vám kvalitu vody díky filtru na vodu. Pokud si jej připojíte ke kuchyňské baterii, ke konzumaci i vaření nebo umývání potravin budete používat mnohem lepší vodu. Oceníte i efekt mikronizace, díky kterému ušetříte za vodu, elektrickou energii i mycí prostředky. Oceníte i jeho praktický a současně moderní design. Regulace průtoku vody má 3 stupně a snadno se instaluje na většinu typů kohoutků. Zakoupíte jej včetně náhradního filtru a adaptéru na standardní kohoutky M24-H22 a filtr vydrží podle spotřeby průměrně 8 měsíců.

InnovaGoods
InnovaGoods

Už znáte přístroj na detekci obloukových poruch?

Tato velmi nenápadná elektrická součástka vám může doma ušetřit i statisíce korun. Pokud se zeptáte hasičů, závada elektrických spotřebičů a elektrické instalace je příčinou asi čtvrtiny požárů v domácnostech, což je dost velké číslo. Dá se jim však ve většině případů předejít. K tomu slouží nové přístroje určené pro detekci obloukových poruch nesoucích označení AFDD – Arc Fault Detection Device, které se instalují přímo do elektrického rozvaděče.

Jak předejít požáru

Původcem požáru v domácnosti může být pro mnohé asi dost překvapivě jakýkoliv z elektrických spotřebičů nebo část rozvodů, kam patří i zásuvky. Detektor kouře všechny závady nevyřeší a požárům nezabrání. Většinou totiž spustí poplach až ve chvíli, kdy oheň již vypukl. Vy sice budete asi v bezpečí, škody na zařízení i objektu ale budou zřejmě markantní. Proto je dobré si pořídit zařízení, které reaguje už ve chvíli, kdy se část elektrického obvodu se vzniklou závadou začíná teprve rozehřívat.

AFDD - Arc Fault Detection Device
AFDD

Co je to poruchový oblouk

Části elektrického obvodu s problematickým spotřebičem nebo přívodovým kabelem nazýváme poruchový oblouk. Ten může vzniknout zcela náhle nebo se naopak může velmi nenápadně rozvíjet několik let a představovat skryté nebezpečí. Rychlá detekce je pak klíčová. Jističe a proudové chrániče často obloukové poruchy nedetekují. Sériové a paralelní poruchové oblouky představující nízkoproudé obloukové poruchy jsou bez přístroje pro detekci poruchových oblouků AFDD nezjistitelné. Pro detekci a izolaci těchto poruch je optimální provedení AFDD+. V jednom přístroji najdete proudový chránič i s jističem. Ochranné zařízení musí instalovat pouze oprávněný odborník, ale rozhodně to stojí za to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *