Byliny účinné proti akutním a chronickým zánětům

byliny

Chronické záněty v těle jsou spouštěčem mnoha chorob. Mohou způsobovat i psychické potíže. Při nachlazení a zánětech vyzkoušejte diviznu, dobromysl, jitrocel, majoránku, mateřídoušku, podběl, saturejku, šalvěj, yzop a další bylinky, které uvádíme.

K prvotním příznakům chronického zánětu patří dlouhodobá vyčerpanost, zvýšená teplota, únava, průjem, blíže neurčitelné bolesti na hrudi, v krku a v břiše. Nejčastěji jde o skryté záněty zubů, močového ústrojí, trávicího systému, uší a nosních dutin. K prevenci a léčbě lze použít byliny.

byliny
byliny

Topolovka růžová

Tlumí podrážděné sliznice v dutině ústní i dýchacích cestách. Užívá se při bronchitidách i chronickém zánětu žaludku a střev. Mohou ji užívat děti i senioři. Nejvíce účinných látek se nachází v černo fialových květech. Květ se sbírá za suchého počasí krátce před rozvinutím během června až září.

Řepík lékařský

Odvar urychluje hojení pokožky, jizev a řezných ran, které chrání před vznikem zánětů. Zabírá na akné, alergické vyrážky a ekzémy. Pomůže na trávení, při škrábání v krku a chrapotu. Odvar na kloktání připravíte ze lžíce sušené nati zalité ¼ l vody, necháte 10 min louhovat a kloktáte 3x denně.

Mochna husí a Mochna stříbrná

Sbírá se hlavně nať a na podzim i její kořen. Mochna husí působí protizánětlivě na trávicí soustavu, žaludek i střeva, jako kloktadlo při zánětech krku, ústní dutiny a aftech. Mochna stříbrná se doporučuje na Crohnovu nemoc, chronický zánět trávicí trubice a tenkého střeva.

Lichořeřišnice

Na opakované záněty močového měchýře, trávicí soustavy a průdušek. Pro ozdravnou kúru na 10 dní rozmixujete hrst čerstvých listů s vodou v poměru 1:4, nechte 10 minut odstát a přeceďte. Užívejte lžíci denně. Tinktura je na rýmu, kašel, záněty dýchacích a močových cest i imunitu.

Bazalka

Zlepšuje trávení, usnadňuje odkašlávání a působí protizánětlivě. Používá se při chřipce, nachlazení a zánětu močových cest. Kloktání nálevu je na dásně, afty, bolesti v krku a záněty ústní dutiny. Jako obklad lze použít při zánětech středního ucha. Slabé antidepresivum a má při nemocech tišící účinky.

Lebeda

Odvar z lebedy je účinný na kašel a zánět průdušek. Vezměte 2 lžíce sušené rostliny nebo 4 lžíce čerstvé a zalijte ¼ litrem studené vody, přiveďte k varu na 2 minuty, odstavte, nechte ½ hodiny louhovat, sceďte a pijte přes den do odeznění příznaků. Odvar se používá i jako pleťová voda.

byliny
byliny

Pískavice řecké seno

Při kašli, nadýmání, průjmech a zánětech, semena na zevní záněty, k vytažení hnisu z ran a vředů a uvolnění svalů. Rozdrcený na prášek se povaří s vodou na kaši a přidá se trocha octa. K vytažení hnisu pomáhá niacin – vitamin PP. Urychluje hojení, zlepšuje látkovou výměnu a průtok krve vlásečnicemi.

Jitrocel kopinatý

Jitrocel pomáhá při zánětech dýchacích cest a zevně i při zánětech sliznic a dásní. Používá se proti kašli, astmatu a hemoroidům. Dá se užívat ve formě čaje, sirupu i čerstvě vymačkané šťávy z listů. Denní dávka je 6 g listů nebo 3 lžíce šťávy nebo sirupu.

Tymián obecný

Čaj z tymiánu můžete použít v kombinaci s majoránkou. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky při nachlazení, kašli a bolesti v krku a infekcích v ústech. Pomáhá i tymiánová koupel.

Sléz maurský

Sléz má protizánětlivé účinky a zabírá při kašli. Obsahuje slizové látky, které pokrývají a chrání sliznice. Květy namočte do studené, převařené vody, nechte do druhého dne louhovat a scezený výluh pijte 3x denně.

Heřmánek pravý

Odvar z heřmánku je účinný při zánětu dýchacích cest i jako kloktadlo při bolestech krku. Čaj pomáhá proti zánětům v těle a uklidňuje. Proti rýmě a kašli vyzkoušejte i inhalace. Harmonizuje žaludeční šťávy a sliznice při zahlenění.

Lipový květ

Lipový čaj zabírá před spaním, když vás trápí rýma a kašel. Uvolňuje hleny, působí protizánětlivě, zklidňuje a pomáhá usnout.

Rýmovník

Jakmile promnete mezi prsty čerstvý lístek a přivoníte si, uvolní se nosní sliznice. Vezměte 5 nasekaných lístků, nechte je 10 minut louhovat ve ¼ litru horké vody, sceďte a inhalujte při rýmě.

Vrba bílá

Tinktura z pupenů vrby bílé má silný protivirový efekt a výrazně posiluje imunitu. Dokáže snížit teplotu a odstranit bolesti hlavy při nachlazení.

Jedle sibiřská

Jedle sibiřská působí protizánětlivě, zklidňuje, hojí a ničí choroboplodné zárodky. Koupel s pár kapkami jedlového oleje uvolní čelní dutiny a průdušky. Olejem rozředěným v několika kapkách teplé vody nebo nosného oleje potírejte čelo, chodidla, horní část zad a hrudník.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient