Kouření je zlozvyk, nemoc i závislost

kouření

Málokomu, kdo chce přestat kouřit, se to podaří bez pomoci specializovaného centra nebo odborníka. Jak se vyvarovat chyb a co nám může pomoci? Jen silná vůle nestačí.

Přechod na elektronické cigarety nebo zařízení, kde se tabák jen zahřívá a inhaluje, nejsou podle posledních vyjádření odborníků o nic lepší než kouření. Mohou podle některých škodit i mnohem hůř. Jak s kouřením úspěšně skoncovat?

kouření
kouření

Dopamin

Pár sekund po vdechnutí kouře z cigarety nám začne v mozku stoupat hladina dopaminu, přenašeče mozkových vzruchů. Je zatraceně rychlý a dokonce rychlejší než heroin. Dopamin souvisí s touhou, potěšením, pocitem radosti, štěstí, s požitkem při konzumaci jídla, sportem, pohybem i sexem. Počet receptorů, na které nikotin působí, se během extrémně krátké doby znásobí. Silná závislost na nikotinu je srovnatelné se závislostí na kokainu.

Co vdechujete při kouření cigaret

Při kouření vzniká asi 7 000 látek, asi 60 z nich způsobuje rakovinu a ostatní také škodí zdraví. Toto jsou negativní účinky těch nejrizikovějších:

  • benzen, benzo(a)pyren nebo nitrosaminy – karcinogenní látky
  • oxid uhelnatý – vyvolává nedostatek kyslíku v tkáních a snižuje plodnost
  • oxid dusičitý – dráždí sliznice
  • dehet – zvýšené riziko rakoviny plic
  • těžké kovy – např. nikl a kadmium a jejich sloučeniny – rakovinotvorné látky
  • formaldehyd – karcinogenní, dráždí sliznice, astma, zánět průdušek a plic
  • toluen – poškozuje mozek, játra a dýchací systém
  • amoniak – jedovatý plyn, dráždí sliznice a dýchací cesty

Pomocné berličky

Komplexní léčba závislosti na nikotinu zahrnuje nikotinové náplasti, žvýkačky, ústní sprej a pastilky, které zmírní abstinenční příznaky. Podávají se léky, které nikotin neobsahují, ale tlumí chuť na cigaretu. Zrádné jsou zažité rituály, jako cigareta ke kávě. Můžete místo kávy pít čaj a z přípravy si udělat nový rituál. Účinné je pít hodně čisté a neperlivé vody každé 2 hodiny. Důležitá jsou i nízkokalorická jídlapravidelných, malých dávkách, dostatek spánku, cvičení a aktivního pohybu. Pomoci může i skupinová terapie, která funguje zejména na ženy. Nutná je i podpora okolí. Nesmíte se nechat zlákat zpět.

kouření
kouření

E-cigarety mohou závislost prohloubit

Pára neboli aerosol z roztoku, který kuřák vdechuje, tedy vapuje, sice obsahuje méně škodlivých látek, protože v e-cigaretách nedochází k hoření a spalování tabáku, ale mohou vznikat jiné škodlivé látky. Je známo, že vaping dočasně ovlivňuje funkci krevních cév i u zdravých lidí. Dávky nikotinu lze postupně snižovat a přejít na roztok bez nikotinu. Většinou dojde k tomu, že se vapuje více, než se kouřilo cigaret a závislost na nikotinu se prohloubí. Mezi škodlivé látky e-cigaret patří třeba propylenglykol. Běžně se používá v potravinách, kosmetice, medicíně a na výrobu umělé mlhy na koncertech. Není známo, jaké účinky má dlouhodobé inhalování.

Zahřívaný tabák

Nahřívání výrobků na bázi tabáku až na 350 °C a inhalování výparů, které se z něj uvolňují, připomíná proces tlení. Sice se uvolňuje méně škodlivých látek než u klasických cigaret a současně o něco více než u e-cigaret, ale neblahé účinky se stále zkoumají. Nenajdete zde propylenglykol, ale nechybí tu nikotin. Odborníci si nejsou jisti škodlivostí látek při zahřátí na tak vysoké teploty. Většinou se ale ti, co na toto zařízení přešli, cítí více závislí než na cigaretách a mnohem více také kouří.

Vyhněte se nástrahám

Každý kuřák má spouštěče, nástrahy a rituály, které ho podporují v tom, aby znovu sáhl po cigaretě. Změna každodenní rutiny je nejlepším způsobem, jak skoncovat s kouřením. Často kouříme stereotypně a v určitém čase. Pokud můžete, zkuste svůj život změnit od základů, vypěstujte si nové rituály a nechte mozek, ať se může zotavit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient