Lesk a bída home office

Práce z domu

Dříve velmi žádaná práce z domova během pandemie šířícího se koronaviru rychle ztrácí svůj půvab. Ve svých domovech se rázem ocitlo bez svých kolegů mnoho lidí, za to jsou obklopeni dětmi, které je nadlidský výkon dohnat k učení a zabavit.

Kvůli šířící se nákaze koronavirem z domu pracuje, kdo může. Někteří kvůli bezpečnosti, jiní protože jsou sami v karanténě. Omezené vycházení  má na naši psychiku nemalý dopad. Home office už má asi 35 % zaměstnanců, i když u nás nebyl doposud tento způsob práce příliš rozšířený. Mnoho lidí si tak na něj zvyká s velkými obtížemi. Odborníci radí, jak práci zvládnout a udržet si zdravý rozum.

Jak se žije v home office

Podle mnoha průzkumů si lidé na práci z domova nestěžují. Jsme totiž v krizi a dvojnásobně platí, že je lepší mít práci, než být bez ní. Až 40 % zaměstnanců pracujících z domova postrádá pravidelný kontakt s kolegy a 26 % při práci doma ruší jejich děti a rodina. Pak se nemohou dostatečně soustředit a dochází ke střetům, vypjatým situacím i vyčerpání. Všeobecná napjatá atmosféra a zastřený pohled do budoucnosti dopadá na každého z nás, i když mnohdy podvědomě.

Práce z domu
Práce z domu

Jak na správný rytmus

Pro všechny, pro které je práce z domova novinkou a na práci na dálku nejsou zvyklí, je dost obtížné najít správný pracovní harmonogramrytmus a režim pro stejně efektivní výkony, jako při práci v kanceláři. Potřeba je klidné místo pro práci, které s dětmi mnohdy nelze docílit, fungující technologie a vzájemná komunikace s kolegy. Navíc musíte mít vybudovanou důvěru se zaměstnavatelem, který vám to umožní. Pracovat a neprokrastinovat není jen tak. Stanovte si, kdy mají být kolegové na telefonu, na skypu, kdy budou vidoekonference termíny dodání práce.

Pro i proti

Výhody, které práce z domova v běžné době přináší, jsou jasné. Jde o úsporu času, kdy nám odpadnou cesty do práce, můžeme lépe skloubit práci a osobní život nebo pracovat v časech, kdy to vyhovuje nám. V současné vypjaté době ale řada lidí nemusí tyto bonusy až tak ocenit. Děti jsou doma ze školy, a pro ty, co na to nejsou zvyklí, je to nápor na nervy. Jiní se nemohou přinutit vstát a pracovat. Další postrádají osobní komunikaci s kolegy, nebo své pracovní prostředí v kanceláři. Často sklouzáváme k multitaskingu, tedy dělání několika činností současně. Při práci koukáme na TV, sociální sítě a chodíme do ledničky. Úskalí snadné prokrastinace zvládne jen málokdo. Snadno totiž podléháme rušivým elementům.

Práce z domu a děti
Práce z domu a děti

Harmonogram a disciplína

Pro práci z domova je třeba disciplína. Pokud se dáme do práce, je třeba opravdu jen pracovat. Pak přijde čas na zábavu a vypnutí telefonu. Pokud pracujeme z domova a nenajdeme v sobě dostatek pevné vůle a vytrvalosti, na snížených výsledcích práce se to vždy projeví. Práce z domu není pro každého. V této chvíli však díky za ni. To je třeba si uvědomit. Práce z domova navíc není časově ohraničená. I doma je třeba za sebou pomyslně zavřít dveře a relaxovat.

Zjednodušujte

Při práci na dálku volte méně obsahu, ať se informace neztrácí, buďte věcní, přesní, jasní a důrazní. Hlídejte si zpětnou vazbu. Na práci zvolte klidné, světlé a uklizené místo se stabilním wi-fi připojením. Zvolte také vhodný pracovní stůl a pohodlnou židli. Hodit se vám bude kamera a sluchátka pro vedení konferenčních hovorů. Když nemůžete ven, dívejte se z okna, ať zklidníte mysl. Pokud se budete cítit dobře, vaše nálada i produktivita vzroste.

Práce z domu
Práce z domu

Mysl, tělo i duše

Dodržujte denní režim, ráno si zacvičte, nasnídejte se, oblečte se, zadejte úkoly dětem a pusťte se do práce. Je třeba vést děti k samostatnosti. Za dob našich babiček to děti umět musely. Pak si připravte společný oběd a zase pracujte. Odpoledne a večer si pusťte film, zahrajte hru a popovídejte u večeře. Snažte se také během práce komunikaci s kolegy oživit. Dotujte se navzájem optimismem. Buďte kreativní a hledejte nové cesty, možnosti i cíle. Snažte se čas efektivně využít a neklesat na mysli. Bude nám všem lépe, jen musíme být všichni trpěliví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient