Zdravé nebo průmyslově zpracované? Jaké potraviny jíme.

potraviny

Máte pocit, že si v obchodě při nákupu vybíráte pouze zdravé potraviny, které jsou výživné a přitom dietní? Možná se mýlíte. Za těmito výrobky se často skrývají průmyslově zpracované potraviny.

Je známo, že průmyslově upravované potraviny mají na náš organismus neblahý vliv a nedávají mu žádný přínos. Často sice nesou nápisy, jako: bez tuku, bez cukru nebo nízkokalorické. Jenže to ještě neznamená, že jde o zdraví prospěšný produkt. Polotovary a konzervované potraviny jsou často plné přídatných látek, které naše tělo nezná a neumí je zpracovat ani odbourat.

Proč potřebujete vápník a v čem ho najdete
proteiny a tuky

Rychle a zdravě

Žijeme dnes v hektické a velmi uspěchané době. Často se snažíme šetřit svůj čas nákupem různých polotovarů a konzervovaných potravin. Mnohdy se nám ani nechce vařit, protože chceme svůj čas využít jinak. Většina polotovarů, včetně těch s lákavým označením, není pro náš organismus prospěšných a mnohem lepší je tyto produkty z jídelníčku vyloučit. Průmyslově zpracované potraviny mají velmi dlouhou trvanlivost, musí být tedy konzervované nějakou látkou, často je v nich vysoký obsah cukru, soli, nevhodných tuků nebo dalších přídavných látek. Mají hodně kalorií, ale současně málo minerálů, vitamínů a dalších živin. Snažte se proto rychle a zdravě vařit z čerstvých surovin.

Proč si dát pozor na průmyslově zpracované potraviny

Problém průmyslově zpracovaných potravin ale odborníci nespatřují jen v jejich nezdravém obsahu. Při výrobě procházejí celou řadou technologických procesů a vlastnosti hotového produktu se zcela liší od původních, nezpracovaných potravin. Zpracovávají se v nich navíc levné a méně kvalitní plodiny a suroviny. Přirozeně nutričně bohaté potraviny to proto rozhodně nejsou. Konzumace těchto potravin se dává často do souvislosti se zvýšeným rizikem výskytu civilizačních chorob, jako je obezita, diabetes. 2. typu, nádory, vysoký krevní tlak nebo hladina cholesterolu. Odborníci také varují, že na některých průmyslově zpracovaných potravinách může navíc vznikat závislost.

pokrm
pokrm

Na které produkty si dát pozor

Mezi nevhodné potraviny, které často kupujeme, patří sycené, velmi sladké nápoje, sladké a slané pochutiny, klasické sladkosti, margaríny, pomazánky, balené sladké a slané pečivo, instantní zmrzliny, omáčky, polévky a dezerty, ale i práškové přípravky na hubnutí a náhražky jídel. Řadíme sem i předem připravené pizzy a moučníky, hamburgery, drůbeží a rybí nugety, uzeniny, jako jsou klobásy, párky, salámy a šunky. Příprava těchto potravin je sice jednoduchá, z výživového hlediska jsou ale tyto pokrmy velmi chudé. Měli bychom proto připravovat své pokrmy raději z čerstvých surovin.

Minimálně průmyslově zpracované potraviny

Problém představují potraviny vznikající změnou chemické a biologické struktury přírodních potravin. Výživové látky jsou pak nahrazovány dochucovadly, barvivy, stabilizátory, konzervanty a dalšími látkami. Čím méně takových látek produkt obsahuje, tím lépe. Minimálně průmyslově zpracované potraviny si umí uchovat většinu nutričních a fyzikálních vlastností. Obsahují ovoce a zeleninu, různá semínka či ořechy, obiloviny a ryby. Řadíme sem čerstvé potraviny, mražené ovoce a zeleninu, ale i konzervy tuňáka a dalších ryb ve vlastní šťávě, fazolí nebo rajčat. Patří sem i některé obiloviny, krekry, čerstvé máslo, bílé jogurty a mléko obohacené vápníkem a vitamínem D.

Označení, které máme hledat na obalu

Základem naší stravy by tedy měly být čerstvé a minimálně průmyslově upravované potraviny. Pokud se chceme bavit o prověřených značkách, ty nesou označení Bio, Fair Trade, ale i Raw, které sice není ukotveno v české legislativě, hodně společností jej však využívá. Někdy se setkáváme s označením Really raw, které znamená, že byly suroviny zpracovány velmi šetrně a při nízké teplotě.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient