Život v omezeném režimu

Práce z domu

Pokud patříte mezi ty šťastné, kterým zaměstnavatel povolil takzvaný home office, disciplinovaně pracujte na svých úkolech, ať nezklamete jeho důvěru. Pravidelný režim je důležitou prevencí úzkostí a deprese. Snažte se nepropadat panice a beznaději.

I když se nedá vyrazit do mnoha obchodů nakupovat, nebo si zajít do restaurace či kavárny, pokud si to můžete dovolit, podporujte ekonomiku online. Využijte toho, že doručování ještě funguje a využijte rozvážku po městě, a to nejen potravin. Pomozte své oblíbené restauraci, kavárně, butiku, obchodu s elektronikou či drogerii nákupem zboží nebo dárkové poukázky. Zvýšíte tak šanci na to, že budete mít kam zajít, až se to nejhorší přežene, pandemie skončí a podniky nezkrachují. Solidarita má zelenou.

Práce z domu
Práce z domu

Jde to ve vlnách

Dělejte vše, co jste dříve nemohli, protože na to nezbyl čas. Pokud se přistihnete, že čtete už po desáté jeden odstavec v knize a nevíte, o čem se tam vlastně psalo, jděte si zacvičit nebo vydrhněte koupelnu. Udržte se v činnosti a při zdravém rozumu za každou cenu. Kromě relaxace si dejte pevný harmonogram. Udržte se v kondici a zaměstnejte se, co nejvíc to jde.

Vzdělání a kreativita

Využijte čas ve váš prospěch. Například na MasterClass jsou on-line lekce od profíků ve svém oboru. Vyzkoušet můžete i Netflix a spol. Učte se šít roušky, studujte jazyky, sledujte semináře asertivní komunikace či marketingu, ale i kreativní výroby čehokoliv pro vás i vaše děti. Nenechte mysl padat do letargie a zaměstnejte ji. Popusťte otěže své fantazii a kreativitě a tvořte. Pokud jste skleslí z toho, že nemůžete cestovat, vyzkoušejte virtuální prohlídky, třeba přes Google Maps. Podívejte se na filmy, které jste chtěli vidět a čtěte knihy, které jste si neměli čas přečíst. Pokud máte elektronickou čtečku, stahujte jako o život.

cvičení
cvičení

Pohyb a cvičení

Ve zdravém těle zdravý duch. Teď to platí obzvláště. Projeďte YouTube a sociální sítě. Cvičte klidně i několikrát denně. Víme, že to není ono a v posilovně nebo tělocvičně to jde lépe, ale pracujte na sobě, jak nejvíc to jde. Pročistíte si hlavu, vyplavíte adrenalin, posílíte tělo i imunitu. Je jedno, zda půjde o intervalový trénink nebo lekci jógy. Pohyb zvyšuje hladinu endorfinu, hormonu štěstí a lepší nálady. Téměř 60 % dospělé populace u nás trpí nadváhou či obezitou. Při omezení možností volných aktivit zkuste nastartovat pozitivní změnu. Zdraví je zcela zásadní. Proto je tato doba vhodná i k tomu, abychom na sobě začali doma makat.

Relaxace a meditace

Konečně máte tolik volného času, že nevíte co s ním. Dejte si vonnou koupel, udělejte masáž a peeling, pleťovou masku i zábal na vlasy. Najděte zajímavá videa nebo si stáhněte aplikace, naučte se zklidnit a vnímat sílu přítomného okamžiku. Zaměřte se na prohloubení dechu, zahnání těkavých myšlenek a zklidnění mysli. Trénink dělá mistra. Při pravidelném opakování se naučíte usměrnit výkyvy, ovládat pocity a zvládat krizové situace. Věnujte se rodině, svým blízkým i sobě. Pokud jste v izolaci, využijte telefon a další komunikační kanály. Buďte zodpovědní k sobě a ostatním, dodržujte pravidla a věřte, že to přejde.

Aerobní cvičení vám zlepší kondici a navíc zhubnete
jóga a meditace

Hygiena těla i duše

Naše psychika je poslední týdny pod tlakem a mnohem náchylnější. Vyhlášený nouzový stav nám všem obrátil životy vzhůru nohama a musíme se s tím nějak vyrovnat v klidu, bez zbytečné paniky a s dostatečnou dávkou optimismu. Stres vede k oslabení imunitního systému. Přidejte vitaminy, pravidelný pohyb a vyvážený jídelníček. Aktuálním cílem života v omezení rozhodně není držet redukční diety a snažit se hubnout. Přesto se omezení pohybu může projevit úbytkem svalové hmoty. Snažte se proto nechodit celý den v pyžamu a pohybovat se, jak jen můžete. Alespoň nebudete tak moc přemýšlet.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient