Jak udržet oblečení voňavé a svěží

Znáte ten pocit, kdy si přičichnete k vypranému oblečení a přejete si, aby vydržela jeho vůně věčně? Pokud má být naše oblečení i po delší době používání stále svěží a v dobré kondici, musíme o něj správně pečovat.

Pokud chcete mít voňavé prádlo, které nevypadá po pár vypráních jako kus hadru, začněte na to myslet už při nákupu, vkládání do koše na špinavé prádlo i do pračky, při věšení na šňůru i skládání do skříně.

pračka
pračka

Umět to tak jako babičky

Možná si ještě pamatujete na to, jak oblečení, které vyprala babička, vydrželo krásné a bez známek nošení celé roky a po vyprání zářilo a vonělo čistotou. Nemělo vybledlé barvy, zašlou a šedivou barvu místo bílé a drželo tvar i po několika praních. Nutno dodat, že spousta výrobců oblečení stříhá kusy špatným směrem, a proto máte z trička po pár vypráních krátký crop top pod prsa a z velikosti XS do šířky XXL.

Výběr kvalitních materiálů

Tajemstvím úspěchu je kvalitní látka, ze které je oblečení vyrobeno. Bohužel zde nerozhoduje jen cena a i drahé značky nezaručí kvalitu. Vybírejte materiál, který se dá vyprat alespoň 60 °C, při kterých se ničí veškeré bakterie. Z tohoto důvodu si neváhejte připlatit. Doba, kdy se prádlo dalo vyvařit je bohužel dávno pryč. Dnes se klade důraz na kvalitní materiály a jejich zpracování s ohledem na životní prostředí. Jenže sami víte, jak dnes prádlo málo vydrží a rychle se sepírá.

Péče na materiály

O oblečení je třeba se dobře starat. Můžete tak prodloužit životnost látky bez ohledu na to, jak drahé bylo oblečení. Nejde jen o šetrný způsob praní, ale také o věšení, žehlení a skládání nebo věšení do skříně.

Pozornost při praní

Pravidelná péče v podobě šetrného praní je základem péče. Vždy si vyberte vhodný prací prostředek, na bílé, barevné i černé prádlo, na spodní, sportovní i jemné prádlo, ale i na vlnu. Vyplatí se investovat do speciálního přípravku. Bělící prací prostředek používejte jen na bílé prádlo.

prádlo
prádlo

Dbejte pokynů výrobce

Pozorně čtěte štítky na oblečení a vždy dodržujte doporučení výrobce. Předejdete tomu, že budete mít obarvené prádlo v celé pračce, nebo budete mít z nového svetru kus hadru se žmolky ve velikosti oblečku pro panenky. Sledujte doporučovaný stupeň praní, a pokud je psáno na 30 °C, neperte ani na 40 °C, jinak se oblečení srazí.

Jak je to vlastně s aviváží

Aviváž vám doporučí všichni jeho výrobci. Jenže ji nedoporučují výrobci jemného, spodního ani sportovního prádla, dokonce ani výrobci ručníků a osušek. Poškozují se s ní vlákna a prádlo ztrácí své jedinečné vlastnosti i životnost. Možná je lepší vsadit na rady našich babiček a prádlo pověsit na čerstvý vzduch, nechat jej vyfoukat větrem a bílou vybělit sluncem. Prací prášek sám voní a svěží vůni přírody nedokáže nic nahradit.

Jak přeprat bakterie

Pokud není možné prádlo prát víc než na 30 40 °C, je třeba myslet kromě odstranění špíny i na zničení bakterií, virů a plísní. Hlavním ukazatelem na přítomnosti bakterií na našem prádle je přetrvávající zápach, který se často objevuje i bezprostředně po vyprání. Přerazit jej aviváží asi není řešení.

Sanitol nebo ocet

Dezinfekční přípravek Sanytol udrží prádlo svěží, mikroorganismy eliminuje a ničí choroboplodné zárodky v pračce. Nedráždí pokožku, nenarušuje vlákna ani barvu a pěkně voní. Hodí se na všechny materiály, dává se do přihrádky na aviváž a nekombinuje se s jiným přípravkem. Funguje už od 20 °C. Dezinfekční odstraňovač skvrn zničí 99,9 % mikrobů a enzymy se dostanou do vláken. Dává se do pračky i na ruční praní a chlór neobsahuje. Existuje i typ Zářivě bílá. Podle zkušeností mnoha lidí, lékařů i odborníků to samé zvládne ocet. Po vymáchání není cítit a odstraní i vodní kámen z pračky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *