Kde nakupuji relé?

auto relé

Dnes je naprosto běžné všechno možné kupovat přes internet. Je to pohodlnější, mnohokrát i levnější. V současné době karantény navíc ani není jiná možnost. Obchody jsou zavřené, ovšem kurýr může přijet a balíček vám nechat přede dveřmi. Proto i já teď nakupuji skoro výhradně online.

Když si chcete přes internet koupit nové boty, vybavení na cvičení nebo knížku, nabízí se spousta e-shopů, ale co když potřebujete nakoupit elektroniku do auta, na opravu drobných spotřebičů či vaše kutilské pokusy?

Hledal jsem automobilová relé

Já jsem potřeboval konkrétně elektromagnetické relé. Zabývám se opravami automobilů a relátek je v autech spousta. Ovládají toho hromadu od elektrického stahování okýnek až po centrální zamykání. Mají na starost také startování. Někteří vychytralí kutilové, již mívali stará auta bez elektroniky, se tím dokonce chránili před zloději. Stačilo vytáhnout relé, které pomáhalo ovládat benzinové čerpadlo, a zloděj prostě nenastartoval. Ještě vyšší level pak bylo nahradit toto relé vadným kusem. Stačilo si schovat relátko, které se vám rozbilo, nebo novému utrhnout nožičku.

Jak mocná relé jsou, dokazují také případy, kdy automobilky varují před modely s vadným relátkem. V roce 2017 to byl například Citroen. Některé jejich modely (C4 Cactus, C4, C4 Elysée) obsahovaly vadné relé a hrozilo selhání i požár startéru. Tohle dokonale ilustruje, že u automobilových relé je důležitá také kvalita.

Někdy relé nakupuji u prodejců zaměřených na automobily, ale větší výběr je obvykle v prodejnách orientujících se přímo na elektronické součástky. Dříve jsem chodil spíš do kamenných prodejen, kvůli jednomu či dvěma relé se mi nevyplatilo platit poštovné, dnes ale není jiná možnost než objednávat online, a tak jsem začal hledat. Na dotazy „relé“, „rele“, „relátka“ či „elektromagnetická relé“ mi toho vyhledávače nabídly více. Nakonec jsem skončil na webu polského prodejce TME (Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.). Sídlí v polské Lodži, ale působí po celém světě a zasílá také v rámci ČR.

Výběr relé je dost velký

Ať už sháníte automobilová relé jako já, relé 230V nebo jakákoliv jiná, u TME je určitě najdete. Prodává relé od více než desítky výrobců – notoricky známých i méně proslavených. Na stránce si sami navolíte kritéria (napětí i odpor cívky, konfiguraci a proud kontaktů, montáž, pracovní teplotu atd.). Velmi rychle tak vyfiltrujete pouze ta relé, která vás doopravdy zajímají, a nebudete se muset zdlouhavě probírat nabídkou. Zabralo by vám to spoustu času, protože v nabídce jsou téměř dvě tisícovky relé.

TME je velká společnost, což poznáte i tehdy, když si trochu proklikáte jejich e-shop. Elektromagnetická relé tvoří pouze část jejich sortimentu. Celkem prodávají zhruba 300 000 výrobků jako pojistky, konektory, světelné zdroje, optoelektroniku, krabičky na elektroniku, ventilátory, transformátory, vodiče, pneumatiku, příslušenství počítačů či zdroje energie. Milovníky aut potěší třeba i součástky pro autorádia.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient