Koronavirus a pohled do budoucnosti

Mnoho z nás je v posledních dnech jako na houpačce. Dojímá nás solidarita, slavíme každého vyléčeného Čecha, snažíme se věřit, občas podléháme myšlenkovým propadům a sledování vývoje v mnoha okolních zemích nám nedělá dobře.

Pokud se ptáte, co nás čeká po karanténě, odpověď nezná nikdo. Jedno je však jisté, svět se změní, už nebude jako předtím a odnaučíme se tak moc plánovat. Štěstí však přeje připraveným. Je úplně jedno, zda jde o zdraví, kariéru či finance.

pohled do budoucnosti
pohled do budoucnosti

Flexibilita i pevné základy

Současná situace je nejsložitější pro ty, co špatně snáší změny a ve svém životě potřebují stabilitu. Mnoho z nás už nebude moci dělat to, co dělalo před tím. V tuto chvíli je třeba opečovávat pevné základy, které nám zbyly. Vztahy v rodině, partnerství i přátelství, i když třeba jen na dálku. Aby se nás možné finanční dopady celosvětové pandemie dotkly co nejméně, musíme být připraveni na změnu. Čím flexibilnější totiž budeme, tím lépe budeme snášet těžkosti, které přijdou.

Bouře se zrodila

Tato bouře se teprve probouzí a bude nabývat na síle. Nevíme, jak dlouho bude omezený režim trvat. Víme, že se bude umírat, jen nevíme jak moc. Víme, že se časy změní a že bude hůř. Jenže vždycky je to něco za něco. Chleba za peníze, kariéra za oběť části osobního života, vysokoškolský diplom za odepřené bujaré večírky a cestování. Abychom nepropadali skepsi, je třeba se otevřít novým výzvám. Bude to drsné, ale věřme, že nás to stmelí. Začneme si znovu vážit těch zdánlivě samozřejmých věcí, které v tuto chvíli už až tak samozřejmé nejsou.

pohled do budoucnosti
pohled do budoucnosti

Rezerva i tok financí

Dnes je již zcela jasné, že žít od výplaty k výplatě je opravdu velký risk, v tomto období zcela likvidační. Někteří z nás budou muset ukončit byznys a soustředit se na něco jiného. Pokud však padneme na dno, máme se konečně od čeho odrazit. Ať je doba jakákoliv, je třeba najít díru na trhu. Při pohledu na to, jak jsou na tom nyní okolní státy, tedy hůř, je jasné, že znovu přijde doba, kdy budeme muset být více soběstační. Ať už se jedná o potraviny, léky, zdravotní a hygienické potřeby, ale i spoustu dalších maličkostí. Nejde o to je skupovat a hromadit, ale začít je vyrábět a tvořit. Současně je třeba co nejvíce finančně podpořit ty, co museli zavřít krám. Proto využijte nákupy online a podporujte restaurace, bary, kavárny i salony.

Správný okamžik

Pokud jste bez práce, najděte si jinou teď a na nic nečekejte. Můžete se sice na čas uskromnit, ale všichni chceme mít z něčeho radost a na to musíme mít. Počítejte i s tím, že začnete, od začátku, jinak a v novém oboru. Vneste si do života alespoň kousek jistoty, protože všichni víme, že budoucnost je nejistá. Home office totiž není pro všechny a na mnohých postech se doma pracovat nedá, proto je mnoho lidí bez práce. Na druhé straně je mnoho společností, kde by to šlo, ale nejsou na to připraveni. I to se bude muset změnit. Všichni si postupně zvykneme na nový styl života.

pohled do budoucnosti
pohled do budoucnosti

Záložní plán

Trénink dělá mistra a štěstí přeje připraveným. Úspěšní a šťastní lidé nelpí na maličkostech a vždycky mají plán B. Stanou se vodou a tečou tudy, kudy to jde. Naším úkolem je teď nepropadnout skepsi, strachu a panice. Je třeba se nebát zcela změnit obor a neplánovat moc do budoucna. Radovat se z maličkostí a cenit si toho, co nám přišlo samozřejmé a nyní jsme o to přišli. Nehledat viníka, ale řešení situace. Neukazovat na jiné, co by měli udělat, ale ptát se sebe, co mohu udělat já.

Disciplína a harmonogram

Pokud už máte doma byt jako klícku, dá se jíst i z podlahy a skříně máte srovnané do komínků, přesuňte své soustředění jinam. Zapracujte na svém vyváženém a zdravějším jídelníčku, čelte v omezeném režimu nadváze a kreativně se projevte v kuchyni. Vrhněte se na kondici, pravidelně cvičte, meditujte, relaxujte a posilujte imunitu. Sestavte si harmonogram, kam zařadíte studium jazyků nebo kreativní tvoření. Návodů a výukových videí je na internetu víc než dost. Dostali jsme lekci. Teď už bezpečně víme, že nikdy nevíme, co se nám v životě bude hodit. Buďme tedy fyzicky i psychicky připraveni naskočit. Pečujme o tělo, mysl i duši.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *