Prostřeno

Populární gastronomická show Prostřeno je tu s námi už od roku 2010. Co se v ní za tu dobu odehrálo?

Kde se vzalo Prostřeno

Pořad převzala domovská stanice TV Prima z britské show Come Dine With Me. Ta se vysílá na kanálu Channel 4. odtud se variace na Prostřeno rozšířily do prakticky celého světa. Vysílá jej například i slovenská Markíza.

V Česku Prostřeno moderují Václav Vydra a Jana Boušková. V současnosti už televize odvysílala více než 1500 dílů v několika sériích. V některých speciálních pořadech také vystupovaly tuzemské celebrity.

Hlavní výhrou je peněžní odměna ve výši 60 000 Kč. Další peníze navíc mohou soutěžící získat ve volbě diváků.

Jak to funguje?

Koncept je stále totožný: Pět hostitelů se na počátku týdne setká, aby se seznámilo a každý den proběhla u jednoho z nich večeře. Ta by měla zaujmout soupeře natolik, aby udělil nejvyšší počet bodů.

Čeští soutěžící navíc mají připravit tzv. úkol týdne. Ten na začátku týdne štáb ukryje do ruličky. Úkol není z pohledu soutěže povinný a je na celé herní skupince, zda si jej navzájem prozradí. První soutěžící má obvykle tu nevýhodu, že vůbec netuší, o co se jedná. Na konci týdne už úkol je často prozrazen a soupeři v bodování zohledňují jeho nesplnění.

Do hry zde nicméně kromě oficiálních pravidel vstupují i další faktory. Základní jsou sympatie i to, jak se vlastně kuchař trefí hostům do vkusu. Pokud u stolu narazí na soutěžící, kteří mají problém s houbami, rybami či jinou surovinou, obvykle ho kulinářský um příliš nezachrání. Hosté odmítnou i ochutnat.

Ačkoli bychom prostřeno mohli označit za reality show, je pochopitelné, že produkce obvykle ke konfliktům svým řízením pomůže, aby byl pořad divácky atraktivnější. U jednoho stolu se tak schází skupina různého věku, vzdělání, zaměření, mnohdy i lidé ze zcela odlišných sociálních skupin.

Nejlepší zvítězí?

Často vítězí taktika, jako v týdnu, kde se sešli soutěžící z Prahy a středních Čech. Výhru si nakonec odnesla Patricie, přestože si někteří diváci přáli, aby ji dokázal porazit její Radoslav. Ten nezapřel své slovenské kořeny, hostům na talíř předložil tradiční kapustnicu. Setkala se s úspěchem, u stolu ji jeden ze strávníků označil dokonce za výbornou.

Radoslav Fantazír
Radoslav Fantazír / zdroj: Prima

Podobné to bylo s jeho kolegou Tomášem, který si troufl dokonce na postrach tuzemských hospodyněk – svíčkovou. I s tou sklízel u stolu jen chválu. Kdyby nerozvařil knedlíky, zřejmě by se dočkal ještě lepšího hodnocení.

Tomáš Kučera
Tomáš Kučera / zdroj: Prima

Jediná žena ve skupině se k taktice přiznala hned na počátku. Ještě než vstoupila do kuchyně, chystala se rozdávat co nejméně bodů. Mladá hostitelka připustila, že příliš nevaří. Ostatně není divu, žije v pronajatém bytě, který obývá sama.

Podobně se Prostřeno vyplatilo již mnoha mnoha hlavním aktérům, kteří se od počátku netajili tím, že svými schopnostmi u plotny si úplně jistí nejsou, ale výhru ve výši několika desítek tisíc korun si odnést chtějí.

Co se vaří v Prostřeno

I v Prostřeno se objevují recepty na pokrmy zajímavé a netradiční. Soutěžící tak ochutnávali například chřestový krém nebo bažantí vývar.

Klasickou českou kuchyni v podobě buchtiček se šodo v pořadu střídají zahraniční variace. Objevilo se například tradiční italské rizoto s cuketou a pancettou. Víte, co byste dostali na talíř, kdyby vám někdo k večeři naservíroval například krůtí bulgogi s batátovo-bramborovou kaší s pečenými tomaty?

Ztracené vejce, to je takový vyšší level kulinářského umění. Soutěžící tak zkoušeli i salát z černé čočky se smaženým zastřeným vejcem. A nebyl by to pořad o vaření, aby se nechystalo rovněž domácí pečivo.

Největší exoti Prostřena

Show je rozhodně plná extrémů. Někteří Prostřeno pojali čistě jako možnost, jak se zviditelnit. Pořadem si tak prošel například Oldřich Florian alias youtuber Metadon.

 Oldřich Florian 
Oldřich Florian / zdroj: Prima

Výstřední hostitel na večeře v průběhu týdne chodil ve více či méně šílených převlecích. U stolu budil rozruch a na závěr své hosty „dorazil“ japonským menu, pod kterým si jeho soupeři neuměli nic představit.

Na jednu ze soutěžících, Alici, zase nejprve praskla choulostivá domácí nahrávka. Informace se okamžitě uchopil tuzemský bulvár a přišel s pikantním drbem, že mladá dívka se živila jako prostitutka. K ne zrovna lichotivému „pracovnímu zařazení“ se soutěžící po přímé konfrontaci přiznala.

Alice Kršíková
Alice Kršíková / zdroj: Prima

O největší skandál v pořadu Prostřeno se však postaral provokatér Kazma. Ten do pořadu nasadil Karla, který ostatní soutěžící i diváky svým chováním naprosto šokoval. Projevil se coby značně asociálně vyhlížející ajťák s Tourettovým syndromem, který doma spí v rakvi a trpí permanentní erekcí.

Kazma a Karel
Kazma a Karel / zdroj: ahaonline

Mnozí byli přesvědčeni, že tohle už je přece jen trochu příliš a asi to celé nebude úplně pravda. Podezřívavější diváci se dohadovali, jestli Karel vše jen hraje a je do pořadu nasazený samotnou Primou.

Jak to bylo s Kazmou

Kazma posléze celou pravdu mimořádně důmyslné mystifikace odhalil ve svém pořadu One Man Show. Vše bylo předem připravené a dokonale zinscenované.

A TV Prima s Karlovým výstupem nakonec přece jen opravdu neměla nic společného a oficiálně se od všeho distancovala. Po odvysílání se nicméně spekulovalo o tom, že kromě soutěžícího Pavla Pavlouska o podvodu při natáčení věděli i někteří další členové štábu.

Cílem akce bylo údajně upozornit na Touretteův syndrom. A ještě jedno ponaučení si diváci znalí kontextu mohou odnést. I Karlem připravené pokrmy byly podvržené. Vařila je restaurace, v jejímž týmu působí kuchař Oldřich Sahajdák, renomovaný kuchař oceněný prestižní michelinskou hvězdou.

Co na takové gastronomické perly říkali soutěžící? Některým účastníkům nechutnalo. Asi je tak očividné, že v Prostřenu se obvykle neobjevují zrovna znalci gastronomie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *