Co určitě nezapomenout zabalit na cesty

Nemoci nebo úrazy na dovolené patří k nočním můrám většiny cestovatelů. Strávit chvíle zamýšlené jako odpočinek v bolestech si nepřeje nikdo. Drobným nehodám se ale nelze úplně vyhnout. Jak by měla vypadat dobře vybavená lékárnička, aby vás nemoc nebo úraz nezaskočily?

Podle čeho vybrat léky na dovolenou

Cestovní lékárnička by měla obsahovat nejdůležitější léky s ohledem na to, kam se chystáme. Vyrážíme k moři, za sportem nebo na dovolenou na chatu? Hrozí vám jiné typy nehod.obsah lékárničky na cestu

Rovněž je nutné brát v potaz všechny zúčastněné členy. S dětmi můžete mít například vyšší spotřebu vlhčených ubrousků. Pokud jedete se svými ratolestmi, berte i ohled na to, že některé léky pro dospělé pro ně nejsou vhodné. Navíc myslete i na to, že „dovolenou“ si určitě neberou vaše stávající onemocnění. Užíváte-li léky na předpis, zkontrolujte si před cestou, že jich máte dostatek a nezapomeňte si je vzít.

Jestliže se budete déle pohybovat v přírodě a chodit či jezdit na výlety, pamatujte na to, že je vhodné mít lékárničku stále u sebe a ihned například dětem ošetřit odřeninu. Bude se vám hodit kompaktní lékárnička cestovní.

Nejčastější dovolenkové neduhy: ty sluneční

Jedním z nejvýraznějších nepřátel spokojené dovolené je určitě slunce. Ačkoli paradoxně za sluncem mnoho z nás cíleně jezdí, zároveň jsme ohroženi vznikem spálenin a slunečních alergií. S těmito obtížemi lze bojovat. Jak?

Jak se bránit proti spáleninám

Nejlepší samozřejmě je, když spáleninám od slunce vůbec nedáme šanci vzniknout. Pořiďte si dostatečnou zásobu opalovacích krémů.

Pokud jedete se svými ratolestmi na dovolenou k moři, k srdci si zkuste vzít rady odborníků: Batolata není vhodné slunci vystavovat vůbec, platí to zhruba do roku věku. Rozhodně je nutné se vybavit kvalitním opalovacím krémem pro děti s vysokým ochranným faktorem, to znamená SPF 50. Kvalitní výběr má například značka Eucerin. Použít je můžete od 6 měsíců.

dovolená u mořeNezapomínejte ani na sebe. Chraňte se faktorem nejméně 30 nebo vyšším, jestliže máte velmi citlivou kůži. Vhodný krém najdete například u značky Bioderma.

Pakliže se vám už pobyt na sluníčku vymkne z ruky a vy se spálíte, první pomoc je jednoduchá: Chlaďte. Když po ruce nemáte speciální přípravky, například gel s aloe vera nebo oblíbený Panthenol, použijte alespoň studenou vodu. Vodu aplikujte, s nadsázkou řečeno, nejen na sebe, ale i ideálně i do sebe. Slunce vás dehydratuje a ztracené tekutiny je potřeba do organismu vrátit. Nezapomínejte dostatečně pít.

Co je sluneční alergie?

Objevila se vám kopřivka nebo svědící zarudlé puchýřky? Stali jste se zřejmě „hrdými“ majiteli sluneční alergie. Máte-li světlou a citlivou kůži, a navíc jste žena, máte vyšší šanci, že vás na dovolené v tropických končinách postihne problém odborně zvaný polymorfní světelná erupce.dovolená na horách

Jak se jí bránit? Nejlepší je omezit dobu pobytu na slunci a kůži na expozici slunečním zářením připravovat postupně. A samozřejmě opět nezapomenout ani na kvalitní opalovací přípravky. Z kosmetiky se naopak vyhněte vlhčeným kapesníčkům nebo parfémům. Projevy alergie se tím s největší pravděpodobností zhorší.

Nepodaří-li se vám alergii vyhnout, aplikujte na podrážděnou kůži tekutý pudr nebo Fenistil gel, které dokáží efektivně zklidnit svědění. Případně si můžete vzít některý z léků proti alergii, například Zyrtec.

Závěrečný tip aneb složení lékárničky

Složení lékárničky je, jak vyplývá z předchozích řádků, individuální. Jakýkoli seznam berte proto spíše orientačně. Coby cestovní základ můžete vzít následující výčet:

  • přípravky na bolest
  • léky proti horečce
  • léky na cestovní nevolnost
  • dezinfekce
  • kapky do nosu
  • léky na kašel
  • tabletky na bolest v krku
  • léky proti průjmu
  • přípravky na spáleniny
  • repelent a přípravky na ošetření bodnutí od hmyzu
  • náplasti
  • obvazy
  • individuálně užívané léky

lékárnička na cestu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *