Jak jsem kupoval nemovitost v exekuci…

Před zhruba rokem jsem začal přemýšlet nad rodinným domem, ovšem odrazovaly mě příliš vysoké ceny. Kamarád mě však informoval o možnosti koupit si nemovitost v dražbě za zlomek ceny. Vyplatilo se. Ušetřil jsem statisíce korun a konečně bydlím ve vlastním.

Prvně jsem si myslel, že dražba a exekuce nemovitostí není nic pro mě, ale jak jsem si o celém procesu zjistil více informací, byl jsem mile překvapený. Podle dostupných informací je v České republice v exekuci každý desátý občan nad patnáct let. V mnoha případech se jedná i o exekuce nemovitostí, a tak mají lidé šanci získat objekty za atraktivní ceny, a to nejen obytné, ale i komerční.

Kde hledat nemovitost v exekuci?

Byl jsem nalomený, že se tedy zaměřím na exekuce, respektive na zabavené rodinné domy a byty, nicméně netušil jsem, kde nabídku takových nemovitostí hledat. Po chvíli pátrání jsem zjistil, že často nabídku zveřejňuje sám exekutorský úřad v příslušném městě.

Jelikož bydlím v Ostravě, tak jsem se obrátil na exekutorský úřad v tomto městě, a byl jsem překvapen z pestrého portfolia. Dražba nemovitostí v exekuci se netýkala jen vyloženě domů a bytů, ale i nekomerčních objektů. Kdybych měl podnikatelského ducha, určitě bych si vybral.

Dražba osobní i online

Záleží na tom, jakou formu zvolíte, protože dražba nemovitostí bývá i online. Já jsem šel přímo do dražební místnosti v Ostravě, kam se vešlo až 40 lidí. Můj kamarád však tehdy kupoval dům přes e-aukci. Prostě si sedl k počítači v daný den a hodinu, připojil se k internetu a účastnil se dražby.

Ceny jsou opravdu nízké, většinou startují na třetině tržní ceny nemovitosti. Neplatíte úřadu žádné provize, jako je tomu třeba u realitních makléřů a kanceláří. Ušetříte tedy i tuto položku. Tak neváhejte a pusťte se do výběru svého vysněného obydlí a ušetřete desítky i statisíce korun.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *