Jak proměnit zahradu v dětský ráj?

děti

Letošní léto zřejmě cestování moc přát nebude. Před poznáváním cizích zemí tak budeme muset upřednostnit krásy tuzemské krajiny. Vytoužený klid a pohodu pak najdeme na našich chatách, chalupách nebo zahradách. Vytvoříte-li tady ty správné podmínky, uvidíte, že spokojení budete nejen vy, ale i vaše ratolesti, které budou chtít trávit na čerstvém vzduchu každou chvíli. Jak jim tedy ze zahrady udělat opravdový ráj?

Postavte jim bunkr

Využijte všeho, co zahrada nabízí, například různých zákoutí. Ta děti přímo milují, protože jim dávají volnost a poskytují prostor pro fantazii. Vybudovat tajnou stezku nebo vytvořit vlastní domeček? To tady není žádný problém. Když už jsme u těch obydlí, radost jim udělají i různé bunkry či schovávačky ve formě jednoduchých přístřešků z větví nebo z plachty natažené mezi stromy. Bunkr je totiž pro děti synonymem dobrodružství. Jedná se o místo, které patří jenom jim, mohou tady být ukrytí před zraky dospělých nebo si tu střádat své poklady.

Zasvěťte je do zahradničení

Malé děti milují, když mohou asistovat svým rodičům při nejrůznějších činnostech, a výjimkou není ani zahradničení. Co jim tedy založit vlastní záhonek, o který by se mohly starat, a pomoct jim tak s jejich prvními zahradnickými pokusy? Vyčleňte vašim ratolestem kousek půdy, kde by mohly pěstovat třeba slunečnici, fazoli, hrášek, rajčata, jahody nebo rybíz. Skvělé jsou také různé bylinky, jako heřmánek, máta nebo levandule, které navíc krásně voní. Pořiďte jim dětské zahradní náčiní a nechte je, ať si vyzkouší, co taková péče všechno obnáší. Uvidíte, jakou radost pak budou mít z jejich vlastní vypěstované úrody.

Proměňte je v šéfkuchaře

Děti neuvěřitelně rády něco kuchtí. Jen si vzpomeňte, jak často vám v kuchyni nakukují pod ruce a chtějí pomáhat, míchat, ochutnávat a vůbec se jakkoli podílet na přípravě všech těch dobrot. Zkuste jim proto ven pořídit jejich vlastní kuchyňku na hraní a nechte pracovat jejich fantazii, kreativitu a prokázat jejich kulinářské dovednosti. Jako ingredience na vaření jim poslouží přírodní suroviny, kterých je na zahradě velká spousta. Polévku tak mohou uvařit z písku, vody a trávy, aniž by přitom vadilo, že něco vylijí nebo zašpiní sebe či dětskou kuchyňku. Vaši potomci se do přípravy pokrmů zaberou i na dlouhé hodiny, vy tak získáte čas pro sebe, kdy si můžete vypít oblíbenou kávu nebo jen tak lenošit na lehátku. Kuchyňka se tak stane vítaným dárkem nejen pro děti, ale i pro vás.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient