Jak zjistit, kam v Česku na hory? Pomohou webkamery online

Naše hory by se daly považovat spíše za kopečky, přesto na nich panuje značně jiné počasí než ve městech. Dnes už se toho naštěstí nemusíme obávat. Máme poměrně přesné předpovědi počasí, a hlavně online kamery, které nám napoví, kde je momentálně ošklivě, kam se vydat za dostatkem sněhu apod.

Já hory vyhledávám nejen v zimě, ale především v létě na turistiku. Ještě na podzim se kolikrát vydám na túru a webové kamery z českých hor se staly mými věrnými pomocníky.

Jak je zrovna na Sněžce?

Online webkamery Krkonoše prozradí třeba i to, jaké je počasí v nejvyšším bodě České republiky. Z vlastních zkušeností však vím, že zrovna počasí na vrcholu Sněžky je poměrně nevyzpytatelné. V létě vidíte na kameře sluníčko, jenže než se vyšplháte nahoru, zajde a na vrcholku mrznete. Míříte-li do Krkonoš, doporučuji se podívat také na záběry z města, odkud plánujete vycházet. Pro cesty od západu přijdou vhod online kamery Harrachov, od východu například záběry ze Špindlerova Mlýna či Pece pod Sněžkou.

Už je sníh v Jeseníkách?

Červenohorské sedlo patří k místům v Česku, kde se nejdříve objevuje sněhová pokrývka. Zajímá vás, jak je na tom letos se sněhem? Využijte záběry z webkamery Jeseníky. Pro plánování turistiky se mi osvědčilo prohlédnout si více záběrů a orientovat se podle počasí. Mrkněte na kamery Šumperk, Jeseník a uvidíte, kde je lépe. Po oblasti se dá poměrně snadno pohybovat jak autem, tak osobním vlakem či autobusy, takže si bez problémů přejedete na tu část pohoří, kde je slušné počasí. Kolikrát se mi už stalo, že směrem od Koutů jsem na Praděd přišel suchou nohou a směrem na Karlovu Studánku naopak pršelo.

Co se děje na Lysé hoře?

Lysá hora je poměrně unikátní, na svém vrcholu má totiž dokonce tři kamery online. Každá webkamera je orientovaná na jinou světovou stranu – podívejte se na webkamery Beskydy a přesvědčte se. Opět platí, že pokud plánujete jít na turistiku, je vhodné podívat se také na nějaké záběry z měst pod horami. Na vrcholku v podzimním období asi nebude moc pěkně, to ale neznamená, že byste měli svou turistickou výpravu úplně stornovat. Mrkněte nejdřív třeba na kamery Frýdek-Místek.

Nejen na horách je počasí nevyzpytatelné

Ať už plánujete výlet kamkoliv, než vyjedete, podívejte se, jaké je tam aktuálně počasí. Webkamery jsou rozsety po celém Česku a není až tak složité je najít. Mně se osvědčil portál Webkamera.cz, tam najdu kamery online z celé republiky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient