Milion a jeho rod

O tom, jak čísla málem ztratila svoji hodnotu

Pod slovem „milion“ si každý může představit to „svoje“. Materialista bohatství, skeptik „Milion lží“ od Marco Pola, neskromný materialista „malé bohatství“.

Dnes jsme se ve třídě zabývali „milionem“ a jeho rodinou jako matematickým pojmem. A zde i začíná náš příběh:

Byl jednou jeden zodpovědný pan Milion, který se domníval, že je již dostatečně materiálně zabezpečen natolik, že by se mohl s někým seznámit a pořídit si rodinu. Podal si inzerát v ověřené seznamce Milionová seznámení“, která měla dosud úspěšnost v seznamování svých klientů lehce přes milion procent. Pan Milion si vyplnil dotazník, co umí, čemu rozumí, kde byl a kolik má peněz. Firemní počítač seznamovací kanceláře vše dlouho analyzoval, zpracovával a vyhodnotil, že nejlepší partnerkou pro jeho život i bytí bude slečna „Miliarda“.

V den „D“, na místě „M“ a v hodinu „H“ se dostavila na předem domluvenou schůzku s panem Milionem sličná dívka s pragmatickým výrazem ve tváři slečna „Miliarda“. Co vám budu povídat, nebyla to láska na první pohled, ale když shlédl pan Milion krásně vyrovnanou řádku devíti nul slečny Miliardy, slovo dalo slovo a hned začali s přípravou svatby… Zpočátku, asi takových prvních milion chvilek to vypadalo na ideální soužití, ale přeci jen po čase se začaly objevovat drobné neshody pramenící z rozdílného sociálního prostředí. Paní Miliarda měla totiž všeho „tisíckrát“ víc. Z tohoto pohledu bylo manželství genderově nevyvážené – to by snad tento manželský pár ještě dokázal ustát, protože jinak v soužití komplikace nenastávaly. Ovšem problém se prohloubil, když přišly děti. Syn se jmenoval Bilion a dcerka Biliarda, která již od narození disponovala větším genetickým potenciálem než její bratr – měla stejně jako její matka, všeho tisíckrát víc. A stejně tak tomu bylo u dětí těchto dětí, kteří měly děti – synka Triliona a dcerku Triliardu. Tato geneticky přenosná informace se táhla jako červená nit celým historickým vývojem čísel. Vznikla tak nerovnováha sil a bylo zaseto semínko křivdy a neporozumění. Celá situace se vyostřila v třistašedesátépáté generaci, která vyústila málem v mezinárodní pohromu. Dokonce hrozilo, že čísla ztratí svoji hodnotu a jejich význam nenávratně zmizí v propadlišti dějin. Naštěstí, jak už to v každé pohádce bývá, přichází na scénu spása ve formě lásky. Přeci jen ta původní Miliarda měla jeden svůj chromozom odlišný. Tento chromozom byl více založen na etické a morální hodnoty než ty ostatní. Slečně ze třistašedesátépáté generace zmutoval tento chromozom takovým způsobem, že se zamilovala do obyčejného „Tisíce“. Představte si tu nekonečnou řadu: na začátku krásná jednička a za ní v zástupu celá armáda nul, která byla kumulována po celá staletí a jako odkaz dávných předků symbolizovala bohatství a přepych. Tato slečna si vybrala muže, prostého, chudého jak kostelní myš – za svou jedničkou se mu krčily pouhopouhé tři malé nulky… Hrozili jí rodičové a ostatní předci se obraceli v hrobech za miliony. Hrozilo dokonce i její vydědění. Ale tato slečna se nezalekla a prosadila si svou. Svého milého „Tisíce“ si vzala na docela obyčejné louce a v obyčejných šatech. A jak se později ukázalo, tento pár představoval spásu pro všechna čísla, protože jejich děti, které z manželství vzešly, měly přesně to, o čem celé generace čísel snily. Kluk i holka měli všeho stejně, protože ten obyčejný „Tisíc“ naředil ten chybný chromozom tak geniálním způsobem, že způsobil, aniž by to plánoval a tušil, dokonalou rovnováhu. Je to již dávno, co se to stalo, ale dnes díky tomu my lidé můžeme používat krásná čísla, díky kterým můžeme vyčíslit náš věk, výši konta, počet kamarádů i svou inteligenci. No řekněte, nejsou to príma, ta čísla…?

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient