Jaké jsou výhody a nevýhody elektrokola?

Zvažujete, zda se vám vyplatí koupit si elektrokolo? Popularita tohoto kola roste nejen ve světě, ale i v České republice a je pro to dobrý důvod. Řekneme si hlavní výhody a nevýhody, abyste si udělali představu o tom, zda se vám vyplatí do něj investovat.

Je pro vás elektrokolo ta správná volba?

Elektrokola jsou hojně využívána staršími lidmi, kteří už nemají dostatečně silnou kondici na cyklistiku, ale nechtějí se tohoto sportu vzdát. Oblíbenost elektrokol však roste i mezi mladšími cyklisty.

Pokud si chcete vyjet do přírody a netoužíte se naprosto vyčerpat šlapáním do kopců, elektrokolo je pro vás správná volba. Budete se tak moci kochat krásami přírody bez mžitků před očima a naplno si užijete jízdu krajinou.

Elektrokolo však nepojede samo, takže se po vás stále vyžaduje šlapání. Můžete si však nastavit, jak velkou pomoc chcete. Rozhodně tedy neplatí, že elektrokolo je jen pro seniory nebo pro ty, co prodělali operaci kloubů.

Výhody

1. Zvládnete dlouhé trasy i se zhoršenou kondicí

Na elektrokole dojedete dál, než byste normálně zvládli, i když třeba nejste v nejlepší fyzické kondici.

2. Do práce dojedete bez zpocené košile

Ranní cesta do zaměstnání na kole je daleko úspornější, a navíc něco děláte pro své zdraví. S elektrokolem se navíc nemusíte obávat, že se cestou zpotíte.

3. Na výlet může jet celá rodina

Děti i prarodiče zvládnou díky elektrokolu udržet krok i s těmi nejsilnějšími jezdci. Všichni si tak užijete výlet bez zbytečného čekání na slabší články.

Nevýhody

1. Je třeba dobíjet baterku

Nevýhodou elektrokola je nutnost dobíjení. Je třeba s tím počítat a plánovat výlet dle kapacity baterky. Nemusíte se však obávat, některá elektrokola mají dojezd i přes 100 km.

2. Větší hmotnost stěžuje ovládání

Elektrokola bývají těžší než běžná kola, jsou tedy obtížnější na manipulaci. Na druhou stranu se teď prodávají také skládací elektrokola, s kterými se snadněji cestuje v autech apod.

3. Připlatíte si za něj

Cena elektrokol se výrazně snížila díky rostoucí poptávce. Cena se však stále pohybuje od zhruba 20 000 Kč nahoru.

Elektrokolo poskytuje tu výhodu, že si přesně můžete určit svou zátěž. Na druhou stranu vás bude něco stát. Pokud si chcete kondičku budovat i doma, zamyslete se nad koupí rotopedu nebo běžeckého pásu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient