Německá šumivá vína – jak si stojí mezi věhlasnou konkurencí a čím jsou specifická

Znáte dobře německá šumivá vína? Věděli jste, že vedle vinařských velikánů, jako je Francie či Itálie, je Německo dalším významným producentem tohoto oblíbeného nápoje? Jestli jste německé sekty ještě neochutnali, přečtěte si následující článek, který vám prozradí, v čem spočívá kouzlo tamějších vín. Dozvíte se, jak jsou klasifikována, jaká teplota je ideální pro jejich servírování a další zajímavé informace, které se hodí každému milovníkovi vinného moku.

Německá šumivá vína – jemná chuť a nižší obsah alkoholu

Vedle francouzských a italských vinic, které drží v Evropě první místa, co se produkce a kvality vína týče, si dobře stojí také německá vinařství. Ta se nacházejí celkem ve 13 regionech a zaměřují se především na šumivá vína bílá, pro něž je typická velice jemná chuť a ve srovnání s těmi francouzskými nebo italskými také nižší obsah alkoholu. Ve světě šlapou některá německá vína na paty i těm největším producentům – důkazem je například vyhlášený a celosvětově oblíbený Riesling.

Kde se v Německu nachází nejvýznamnější vinařství

Nejstarší německá vinařství naleznete v oblasti Mosela. Charakteristickým znakem zdejších vín je nízký obsah alkoholu a silnější kyselost. Tuto oblast proslavil především jeden z celosvětově uznávaných nejlepších druhů bílého vína – rýnský ryzlink.

Neméně významnou lokalitou, kde se produkuje vynikající německé víno, je oblast Pfalzu. Zdejší teplé a suché klima nabízí výborné podmínky pro pěstování vinné révy. Nejvíce se zde produkuje víno bílé, ale ani o červené odrůdy tu není nouze. Za zmínku stojí třeba lahodné šumivé víno Riesling Brut Méthode Rurale z vinařství Motzenbäcker.

Speciální klasifikace německých vín

V Německu existuje asociace VDP, která sdružuje vinařství, jež produkují nejkvalitnější vína v zemi. Členové tohoto sdružení musí každý rok bojovat o to, aby si v něm udrželi místo. Členská vinařství poznáme tak, že mají na hrdle svých lahví umístěné logo orlice. Díky tomuto označení poznáte, že kupujete to nejlepší z německé vinařské produkce. Nejčastější odrůdou pěstovanou na vinicích členů tohoto prestižní klubu je v současné době nám známý riesling, tedy ryzlink.

Asociace VDP má speciální klasifikační systém určující kvalitu vína na základě jejich původu a několika dalších kritérií. V rámci této klasifikace jsou stanoveny 4 kategorie:

  1. VDP.Grosse Lage – sem patří absolutní špička mezi německými víny. Vyznačují se nejvyšší kvalitou a úzkou specifikací regionu, odkud daná odrůda pochází.
  2. VDP.Erste Lage – vína pocházející z lokalit, kde se dlouhodobě pěstuje vysoce kvalitní vinná réva, jejíž původ se dá přesně určit.
  3. VDP.Ortswein – chuťově velmi přitažlivá vína s určeným regionálním původem.
  4. VDP.Gutswein – vína lokálních vinařů splňující požadavky na kvalitu stanovené asociací VDP

V jaké teplotě sekty udržovat a podávat

V dřívějších dobách platilo pravidlo, že se bílé a rosé víno chladilo, červené se naopak podávalo při pokojové teplotě. Tímto se však už nedá řídit, neboť v dnešní době většinou pokojová teplota dosahuje více než 20 °C. Můžete se řídit ale jinou poučkou, a sice že lehká a sladká šumivá vína by se měla podávat při teplotě kolem 6 °C. V případě sektů sušších a těžších se teplota skladování pohybuje ještě o stupeň až dva výše.

Výborně! Došli jste až na samotný konec článku, to znamená, že už máte přehled o nejvýznamnějších vinařských regionech v Německu. Dokážete popsat charakteristické znaky německých šumivých vín a orientujete se mimo jiné v jejich klasifikaci podle asociace VDP. Jelikož jste se dočetli také při jakých teplotách tento nápoj správně servírovat, můžete bez váhání uspořádat soukromou degustaci.

A které vinařské regiony zaujaly vás? Jste fanoušky francouzského šampaňského, italského Prossecca nebo nedáte dopustit na německý Ryzlink? Dejte nám v diskuzi vědět, co byste doporučili jako nápoj na slavnostní událost vy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient