Cena zlata není ovlivněna jen komoditní burzou

Nejen v České republice nastala zlatá horečka. Kvůli ní se naštěstí nemusíme rekvalifikovat na zlatokopy. Zlato nakupujeme za své úspory, a tím jej zachraňujeme před inflací. Nakupovat je však zapotřebí chytře a nestačí sledovat jen vývoj ceny zlata na komoditní burze. Co obchodník, to jiná cena. Na co si dát pozor?

Hlídejte si cenu zlata

Češi často nakupují investiční zlato dráž než Rakušané nebo Němci. Jak k tomu dochází? Předně se musíme podívat na to, čím je cena zlata ovlivněna. Kromě aktuální ceny na komoditní burze též značkou slitku, tedy výrobcem. Nakonec však cenu ovlivňuje i prodejce. Ti méně prestižní, s krátkým působením na trhu, si obvykle zvedají vlastní prodejní marže. Mezi tím nejlevnějším a nejdražším pak narazíme na cenový rozdíl i 10 %

„Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ komentuje situaci na trhu Pavel Trtík z e-shopu Zlate-mince.cz, který provozuje i několik prodejen s investičním zlatem, včetně e-shopu. Právě ten zachraňoval úspory Čechů v době lockdownu, kdy klesaly akcie a lidé chtěli zachraňovat své úspory právě nákupem zlata. Vedle e-shopu má firma pobočky v pražském Obecním domě, v Dorn Office Center v Brně, v budově Státní banky ve Vsetíně a na Slovensku v Bratislavě (Dunajská 68). Firma přes lukrativní místa poboček nezvedá ceny zlata a nabízí výhodné nákupy zlatých slitků i investičních zlatých mincí. Ty jsou druhou možností investování do zlata a mají výhodu anonymity nákupu. Nejsou totiž označeny žádným sériovým číslem.

Proč nekupovat české či slovenské investiční zlato?

V České republice hrají jednoznačně prim švýcarské rafinerie a prodávají se zde i švýcarské zlaté slitky. Proč ne české, případně nějaká slovenská mincovna? Ani slovenská a ani žádná česká mincovna zlaté slitky nevyrábí. Jsme tak odkázaní na dovoz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient