Jak vybrat dudlík pro miminko

Maminky chtějí pro své miminko vždy to nejlepší, ale často už v prvních dnech po porodu se začnou setkávat s protichůdnými názory a různými doporučeními, co a jak s novorozencem dělat a čemu se naopak vyhnout. Typickým příkladem je používání dudlíků. Někdy dostane děťátko první dudlík už z rukou sestřiček v porodnici, jinde zase tuto pomůcku odsuzují.

Pojďme se podívat na výhody dudlíků a vyvrátit některé mýty, spojené s jejich používáním. A když se rozhodnete svému miminku dudlík dávat, poradíme, jak vybrat ten správný.

Dudlíky a kojení

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje kojení alespoň do dvou let věku. V té době už samozřejmě batole umí jíst i klasickou pevnou stravu a mateřské mléko zastává ve výživě už jen doplňkovou funkci. Z psychologického hlediska je ale kojení stále velmi důležité, protože dítěti dává jistotu, že je v bezpečí u své mámy.

U miminek se potřeba něco cumlat výrazně projevuje hned po narození, a pro maminku může být náročné svého potomka v tomto směru uspokojit. V takové chvíli nastupuje dudlík jako záchrana, která novorozence uklidní i bez přisátí k prsu (to ocení zejména ženy, které trpí na začátku kojení bolestivými bradavkami).

Můžete se setkat s názorem, že dudlíky kazí kojení a mohou vést k jeho předčasnému ukončení, protože se dítě učí nevhodnou techniku sání. Osobní zkušenost řady matek je ale jiná – většinou miminko jasně rozpozná, jestli má v ústech bradavku, dudlík nebo savičku od kojenecké lahve, a tomu přizpůsobí i způsob přisátí.

Pokud ale vaše miminko z prsu pije špatně, raději s použitím dudlíku počkejte.

Spaní s dudlíkem jako prevence SIDS

Problematika SIDS, tedy syndromu náhlého úmrtí kojence ve spánku, je stále předmětem zkoumání. Kromě jiného se ukázalo, že používáním dudlíku se riziko SIDS snižuje. Předpokládá se, že díky občasnému podvědomému „zadudlání“ se miminko udržuje ve správné spánkové fázi a neupadne do tak hlubokého spánku, že by se přestalo nadechovat.

Vliv dudlíku na zuby

Velmi diskutované téma je negativní vliv dudlíku na růst zoubků. Doporučuje se dítě postupně odnaučit používat dudlík kolem jednoho roku věku. Většina batolat ho ale sama od sebe přestane vyhledávat nejpozději v roce a půl. Pokud máte přesto obavy o správný růst zoubků, můžete zvolit některý ze speciálně přizpůsobených dudlíků.

Podle čeho vybrat správný dudlík

Na trhu jsou k dnes k dispozici hlavně dudlíky silikonové, které je možné sterilizovat vyvařením při vysoké teplotě. V menší míře můžete narazit i na kaučukové dudlíky, které některé děti preferují.

Zásadní roli při výběru hraje tvar savičky. Ten je nejčastěji symetrický (inspirovaná tvarem bradavky), anatomický (zploštělý tvar, který zajišťuje správnou pozici jazyka při sání) nebo kulatý (nepříliš vhodný tvar, používaný hlavně v minulosti).

Kojenci si zpravidla určitý typ oblíbí a jiné druhy pak tvrdohlavě odmítají. Nemůžete se rozhodnout, který dudlík vybrat? Inspirovat se můžete v internetových recenzích nebo třeba s pomocí vyhledávače dětského zboží Babee.cz, kde najdete všechny typy dudlíků přehledně seřazené i s odkazy, na kterých jsou k dostání.

Nezapomeňte, že ten správný dudlík si nakonec vybere vaše miminko samo podle toho, co mu bude vyhovovat. A také vám samo dá najevo, jestli vůbec dudlík potřebuje, nebo ne.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient