Průvodce elektronickými cigaretami pro začátečníky

Pokud jste ve světě tzv. ecigaret nebo také elektronických cigaret nováčky, mohou pro vás být informace, která najdete na webu, poněkud matoucí. Spousta názorů, nových pojmů, různé technologie. Tak co si v tom udělat trochu jasno?

Proč používat elektronické cigarety?

Řada vědců se domnívá, že elektronické cigarety jsou bezpečnější než tabákové cigarety. Někteří výzkumníci navíc tvrdí, že výhody přechodu na e-cigarety jsou téměř totožné s výhodami úplného zanechání kouření. Problémy s kouřením v 99 % totiž nejsou spojeny s nikotinem, ale se spalováním tabáku, kdy do vašeho těla vnikají tisíce chemických látek, desítky karcinogenů a v neposlední řadě dehet.

Elektronické cigarety tabák nespalují. Místo toho odpařujete tekutinu (tzv. e-liquid nebo e-juice), která obsahuje nikotin. Všechny složky náplně do elektronické cigarety jsou známé, a pokud se jedná o náplně vyrobené v Evropě nebo přímo v České republice, máte jistotu, že je jejich kvalita i kontrolovaná.

Při výběru náplně je důležité brát v potaz poměr PG (propylenglykolu) a VG (rostlinného glycerolu), který ovlivňuje hustotu náplně. Řidší náplně mají vyšší poměr PG a jsou vhodné pro menší cigarety, zatímco hustší náplně s větším poměrem VG jsou vhodné pro ty, kteří si přejí husté mraky. Většina náplní obsahuje volný nikotin, ale jsou k dispozici i náplně s nikotinovou solí. Při výběru náplně je také důležité brát v potaz způsob kouření – pro potahování do plic se hodí náplně s volným nikotinem, pro kouření ústy i do plic je důležité množství nikotinu obsaženého v náplni. Silnější kuřáci mohou zvolit náplně s větším množstvím nikotinu, pro slabší kuřáky jsou vhodné náplně s menším množstvím nikotinu.

Kolik mohu ušetřit přechodem na e-cigarety?

Kuřák, který vykouří krabičku cigaret denně, může ročně ušetřit více než 25000 korun. Kolik přesně ušetříte, záleží na tom, kolik peněz v současnosti utrácíte za cigarety a kolik peněz investujete do nejlepšího vaporizéru, jakou e-cigaretu si vyberete, jak ji používáte (např. dlouhé nebo krátké šluky), jaký e-liquid si koupíte atd. Obecně však platí, že v dlouhodobém horizontu zaznamenáte výrazné úspory.


TIP: Vyžkoušejte některou z náplní z eshopu ecoliquid.eu


Mohu přestat kouřit pomocí elektronických cigaret?

E-cigarety nejsou oficiálním způsobem, jak přestat kouřit (z lékařského hlediska), ale některé studie naznačují, že kuřáci dokázali přestat kouřit nebo alespoň přejít na jiný typ užívání nikotinu. Existuje několik studií, které naznačují, že elektronické cigarety mohou pomoci některým kuřákům snížit nebo úplně přestat kouřit tradiční cigarety. Nicméně, elektronické cigarety stále obsahují nikotin, který může být návykový, a také další chemikálie, jejichž dopad na zdraví nemusí být ještě dostatečně známý. Protože elektronické cigarety jsou relativně nový produkt, výzkum stále probíhá a není dosud jasné, jak efektivní jsou jako nástroj proti závislosti na kouření. Nejlepší způsob, jak přestat kouřit, je získat podporu od kvalifikovaného lékaře a využít ověřené metody léčby.

Výběr elektronické cigarety závisí na dvou faktorech: počtu cigaret denně, které kuřák konzumuje, a typu potahu liquidu do plic. Pokud je kuřák pouze občasný nebo lehký, doporučuje se elektronická cigareta menších rozměrů s nižší kapacitou baterie, zatímco silný kuřák by měl zvážit výkonnější grip s baterií s vysokou kapacitou. Dále se rozlišuje mezi dvěma způsoby potahování: MTL (potah do úst a následně do plic) a DL (potah přímo do plic). Kuřákům klasických cigaret se doporučuje MTL potahování, protože je to pro ně přirozenější, zatímco kuřáci, kteří se chtějí více vyrovnat s kouřením, mohou vyzkoušet e-cigaretu pro oba typy potahování. Pro MTL potah se doporučuje používat liquidy s různou silou nikotinu, zatímco pro DL potah se doporučuje maximální intenzita nikotinu 3mg/ml.

One thought on “Průvodce elektronickými cigaretami pro začátečníky

  1. Elektronické cigarety jsou na odvykání nejlepší způsob.. Sám jsem přešel na nižší nikotin a ani to tolik nebolelo 😀 Teďka frčí jednorázové cigarety, nejsou špatný, žádná starost.. Objednávám tady https://www.vapetop.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *