Dění v Protektorátu za války

  • Druhá světová válka je jednou z nejvýznamnějších událostí moderních dějin. Opravdu ale víte, jak to fungovalo na našem území v době, kdy to byl Protektorát Čechy a Morava? A víte, jak široký zde byl odboj proti nacistům?


Okupace českých zemí

Německá vojska vstoupila na naše území v noci z 14. na 15. března 1938. O den později byl vyhlášen Protektorát Čechy a Morava.

Odboj

Úvod je zkratka pro Ústřední velení odboje domácího. Vznikl v roce 1940 jako spojené velení odbojových organizací. KSČ byla v izolaci do napadení SSSR, napojena na Moskvu a ta má smlouvu o neútočení s Hitlerem.

17. listopadu bylo kvůli odboji 9 studentů popraveno, 1200 studentů převezeno do koncentračního tábora a byly zavřeny české vysoké školy: za protektora Neuratha dočasně, za Heydricha bylo řečeno, že navždy.

Atentát na Heydricha

V létě 1941 byla zesílena činnost odboje díky zapojení ilegálního výboru KSČ (po napadení SSSR).

ÚVOD spolupracoval v Protektorátu i s KSČ, kvůli čemuž následovalo přerušování tratí a telegrafního spojení. Proto se uskutečnily sabotáže v továrnách a bojkot protektorátního tisku.

Kvůli tomu byl odvolán protektor Neurath (příliš mírný) a v září 1941 nastoupil R. Heydrich.

Reinhard Heydrich se stal říšským protektorem v září 1941. Politika cukru a biče: sociální výhody dělníků, protože potřeboval české zbrojovky, ale současně stanné právo – 500 popravených vlastenců.

Zahynuli funkcionáři Sokola, novináři z Rudého Práva a také velitelé Obrany národa.

Zatčen byl Alois Eliáš – předseda protektorátní vlády.

Parašutisté byli vysláni z Londýna a měli provést atentát na Heydricha. Členové této skupiny parašutistů byli Jan Kubiš a Jozef Gabčík. Zrádcem skupiny byl Karel Čurda. Atentát byl proveden 27. května 1942, když Heydrich jel ze svého sídla v Panenských Břežanech. Heydrich zemřel 4. června 1942 na otravu krve.

Heydrichiáda

Heydrichiáda je soubor represí následovaných po atentátu na Heydricha. V rámci heydrichiády bylo popraveno asi 1600 vlastenců, mezi nimi i Alois Eliáš a Vladislav Vančura. Organizátorem byl K. H. Frank.

V rámci heydrichiády byly 10. června 1942 vypáleny Lidice, muži byli zastřeleni, ženy a děti poslány do koncentračních táborů. 24. června 1942 byly vyhlazeny i Ležáky. Parašutisté se do 10. června 1942 ukrývali v kostele Cyrila a Metoděje v Praze. Anglie a Francie díky tomu uznaly neplatnost Mnichovského diktátu.

Zahraniční odboj za protektorátu

Edvard Beneš se po obsazení Čech a Moravy nadále považoval za prezidenta ČSR. Jako prozatímní československou vládu jej i s dalšími exilovými politiky uznala v roce 1940 i Velká Británie.

Českoslovenští vojáci na Západě

Českoslovenští vojáci bránili území Francie v roce 1940. Po kapitulaci Francie byli vojáci přemístěni do Británie. Českoslovenští letci se poté zúčastnili bitvy o Anglii v roce 1940.

Mezi nejlepší stíhače patřil Josef František, který sestřelil 17 německých letadel (!) a František Fajtl.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient