Monako – ráj pro fotbalisty

Nenapadá mě jediný fotbalista, trenér nebo manažer, zkrátka kdokoliv spojený s fotbalem, kdo by neskočil po možnosti bydlet a pracovat v Monaku.

Za prvé jde o exkluzivní lokalitu v srdci Francouzské riviéry ve středomoří, která je plná luxusních butiků, prodejen vozů Ferrari a dalších obchodů soustředěných kolem slavného kasina. Také je tu nádherný přístav, ve kterém boháči kotví své jachty. Monako je magnetem pro největší boháče, protože kromě Francouzů zde nikdo nemusí platit daň z příjmu.

Maličká země, kterou z jednoho konce na druhý přejdete za 45 minut má pouhých 35 427 obyvatel ze 125 různých národností. Monako je známé svým tenisovým turnajem a Velkou cenou Formule 1, která se koná přímo v ulicích. Ale co fotbalový klub? Upřímně, dokud se tým trápil ve druhé lize, nikoho moc nezajímal a zápasy sledovalo kolem 5 000 lidí, zatímco na blízké rivaly jako je Olympique Marseille chodilo kolem čtyřiceti tisíc fanoušků.

To se změnilo v roce 2011, kdy začal tento klub podporovat ruský miliardář Dmitry Rybovlev (podle časopisu Forbes má kolem 9,1 miliardy dolarů). A věci se ihned změnily. Nový mecenáš přivedl kouče Claudia Ranieriho a dal mu za úkol přivést Monako zpět na nejvyšší příčky Ligue 1.

Ostatním klubům se to příliš nelíbilo, vyjma Paris Saint-Germain, jehož majitelé rozhodně nemají hluboko do kapsy – pochází totiž z Kataru, kde vlastní ropné vrty. Ostatní týmy ale protestují proti tomu, že je poráží klub, jehož hráči nemusí platit daně, zatímco francouzští socialisté se neúprosně snaží zavést 75% daň pro všechny lidi s příjmem vyšším než milion euro za rok.

V březnu tohoto roku francouzský fotbalový svaz rozhodl, že všechny kluby Ligue 1 včetně Monaka musí podléhat stejnému daňovému zatížení. Monako dostalo možnost přesunout formálně svou základnu do Francie, nebo zaplatit 200 milionů euro do 1. června 2014. Pokud by na toto klub nepřistoupil, byl by vyloučen ze všech Francií pořádaných fotbalových soutěží.

Monako okamžitě zareagovalo výrokem, že se zkrátka přihlásí do italské Serie A, protože Itálie je od Monaka jen kousek. Prezident UEFA Michel Platini tuto absurdní situaci komentoval slovy: „Trochu tomu nerozumím, Francouzi vždy milovali Monako, ale jen do chvíle, než se jim začalo dařit.“

Monako odpovědělo: „Klub pouze reaguje na rozhodnutí LFP, které nutí AS Monako přesunout svou základnu do Francie, čímž poručuje základní principy francouzského i evropského práva, zejména principu volného pohybu, konkurence, přístupu ke sportovním událostem a také Francouzsko – Monacké dohodě o daních podepsané 18. února 1963.“

Pokud se zeptáte právníka, jestli může Francouzská liga spor vyhrát u soudu, pravděpodobně vám řekne, že ne. Nedávno se objevil precedens, když v roce 2011 francouzský Evian zvažoval přesun týmu do okolí Ženevy ve Švýcarsku. Regule UEFA ale říkají, že formální sídlo i místo, kde je klub registrován, musí být stejné.

Monako hraje na Stade Louis II s kapacitou 18 500 diváků, který je umístěn v části Fontvielle. V příští sezoně by Monako mohlo být vážným konkurentem PSG, podepsali totiž Radamela Falcaa z Atlética Madrid, a s ním i Jamese Rodrigueze, Joaa Moutinha, Erica Abidala a Jeremyho Toulalana. Tyto posily je přišly na 128 milionů euro.

Další daňové ráje

Pokud jste v současné době součástí profesionálního fotbalu a z nějakého důvodu nemůžete zakotvit v Monaku, stále je tu spousta zajímavých zemí, které stojí za zmínku. Bohužel, v těchto zemích asi moc kvalitních klubů nenajdete.

1)      Spojené Arabské Emiráty

2)      Katar

3)      Omán

4)      Kuvajt

5)      Bahrajn

6)      Kajmanské ostrovy

7)      Bahamy

8)      Bermudy

9)      Saudská Arábie

Možná že jsem jich pár vynechal, ale tyto země se s výjimkou Kataru, jehož šejkové vlastní PSG a Manchester City, stejně fotbalu příliš nevěnují.

V Monaku si nejspíš nikdy nevydělají velké peníze na vstupném, ale mohou si vybudovat silnou základnu fanoušků mimo zemi, kteří budou sledovat tým bojující v Ligue 1 a Champions League o celkové prvenství. A kdo ví, jestli se při přísunu všech těch miliardářů do vedení klubů brzy nedočkáme nové evropské superligy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient