GTA V – Novinky

Zřejmě není sporu, že GTA patří k celosvětově nejvyhledávanějším PC hrám. GTA 5 se tak po svém vydání těšilo velkému nadšení.

Ve hře se také bude každý muset seznámit s několika novinkami.

Jednou z nich je, že některé zranění postavy, například při zásahu od kulky, na našem hrdinovi zanechá trvalejší následky. Třeba jizvy na tváři či jiné.

Určitě všichni také uvítají, že poprvé v sérii GTA nabídne pátý díl hudbu v pozadí, takže nebudeme muset nasedat do auta, abychom si poslechli autorádio.

Již není brán takový důraz na nabírání kondice, ta se dá vylepšit běháním, jízdou na kole nebo pláváním. RPG fakt je celkem nepodstatný, nemá velký vliv na hratelnost. Kvůli zlepšení výdrže již nemusíme „makat“ v posilovně, ale střelbu si ještě mnozí z nás natrénují v Ammo Nation, který se po krátké odmlce opět ve hře opět objevuje.

Přestřelky však nejsou jednou z primárně důležitých součástí hry. Pokud je máte naopak rádi, nemusíte se ničeho obávat, ve hře jich je i tak dost a na výběr je z osmi skupin zbraní. Výhodou oproti jiným dílům série je, že o svoje zbraně nepřijdete po návštěvě nemocnice a disponujete téměř nekonečným množstvím nábojů, což je velký posun vpřed.

Co se týká dopravy, také je zde viditelný posun. Reálněji působí kolony aut, letadla i lodě. V Los Santos jsou ulice plné rozličných bouráků, kdežto v poušti občas nepotkáte dlouhé minuty ani jeden. Je skvělé, že hned od začátku hry je možné se projet i ve sportovně laděných vozech. Určitě je také dobrou zprávou, že se vrací arkádovější pojetí ovládání vozu, které známe ze San Andreas.

Hra také nabízí větší svět než všechny předchozí díly a hrát můžeme za tři postavy. Všichni tři mají své osobní statistiky (síla, vytrvalost, řízená aut, létání, atd.).

K dispozici je množství postranních aktivit. Od nepřekvapujícího vysedávání ve striptýzových clubech a závodů v ulicích, si můžeme zahrát šipky či golf, nebo lovit jeleny v horách.

Vhodnou novinkou je také hodnocení úkolů. Po dokončení každé mise se nám ukáže stručné hodnocení, kolik úkolů v misi jsme splnili (neznáme je předem) a hodnocení v procentech. Výsledky jednotlivých úkolů pak můžeme postupně vylepšovat.

Samozřejmostí jsou nové typy zbraní a jejich příslušenství, nebo také nové modely vozidel. Od malých aut, bugin (díky nim se můžeme zúčastnit misí s pašováním drog), sporťáků a náklaďáků, se můžeme projet i v klasickém traktoru. Nové modely letadel a lodí zřejmě také nikoho nepřekvapí.

Pokud jste vlastníkem upravené verze konzole Xbox 360, budete si moct zahrát nový díl s možností vlastního pohledu hlavní postavy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient