Internet jako samozřejmost

Už je to 21 let, kdy bylo tehdejší Československo připojeno k celosvětové  síti Internetu. Během pár let se internet dostal do domácností a vizitky se začaly zaplňovat e-mailovými adresami. V roce 2002 byla první možnost, připojit se pomocí Wifi a v roce 2010 je již připojeno 50% domácností. V dnešní době není v ČR snad nikdo, kdo by neměl přístup k internetu, protože téměř v každé kavárně, nebo knihovně se lze připojit.

Je samozřejmě úžasné, že s internetem si můžete jakoukoliv informaci zjistit bez dlouhého hledání v rejstříku encyklopedie. Velice snadno si také můžete zjistit dopravní spoje. Ale internet neslouží jen pro vyhledávání informací, ale také pro zábavu, což s sebou přináší také mnoho problémů. Dnes má až 8% lidské společnosti v České republice poruchu IAD (Internet addiction disorder – závislost na internetu). I přes to, že se tato porucha ještě nezapsala do seznamu psychických poruch, stačila se rozvětvit do několika typů. Máme tu závislost na hraní, pornografii, blogování, e-mailu, online nakupování a sociálních sítích. Nejohroženější skupinou je však mládež ve věku 12 – 15 let. Z této skupiny je závislých 23%. Závislost tedy není na internetu jako takovém, ale na aktivitách, které internet zprostředkovává.

A jak taková závislost vypadá? Tato závislost je samozřejmě mírnější než závislost například na heroinu. Pokud jste závislí na heroinu a nedostanete „svou dávku“ tak se třesete, bolí vás svaly, slzí vám oči- máte fyzické příznaky. Když potom heroin dostanete, tak se vám uleví, a to nejen fyzicky, ale také psychicky. Při závislosti na internetu jsou to však většinou jen psychické projevy. Jste protivní na své okolí, vynervovaní… Když se poté můžete znovu připojit a zahrát si svou oblíbenou hru, pocítíte úlevu a pocit štěstí.

Obdobou IAD, je FAD (Facebook addiction disorder). Facebook myslím zná každý, je to sociální síť kterou založil v roce 2004 student Harvardovy university Mark Zuckerberg. Tato síť měla sloužit pouze studentům university, ale o devět let později je na Facebooku více než miliarda uživatelů a Mark Zuckerberg se ocitá mezi 30 nejbohatšími lidmi planety.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient