Islám není nemoc

Tento článek asi většinu z vás nepotěší, mnohé pobouří a některé možná i vyděsí. Těm, co mají mozek na správném místě, radím: čtěte a přemýšlejte!

Jeden můj kolega z oboru žurnalismu se před nedávnem dost ostře obul do Islámského státu, ale zahrnul do své ostré kritiky de facto všechny ostatní muslimy. Islámský stát je nesmyslná a hloupá organizace, vedená lidmi, kteří často ani neznají skutečný výklad Koránu. Zaslouží si však slušní vyznavači onoho náboženství být s nimi ve stejném pytli?

Nebo jinak! Představte si, že nějaký pomatený cvok začne vraždit lidi po vzoru knihy Jméno růže (U. Eco). Kdo je na vině? Kniha, autor, nebo spíš vrah? A stejné je to s islámem! Kdo je viníkem v tomto případě? Náboženství, nebo ti, kdo jej zneužívají?

Poznal jsem několik muslimů, kteří pocházeli ze zemí jako Alžírsko, Maroko, Tunis… ale i Francie! S tou se v poslední době v Českých médiích dost operuje. Národní fronta (FN) vedená Marine Le Penovou je v tuzemských novinách podávána jako ta, co bojuje proti muslimům. Ale tak tomu vůbec není. Nejde jim až tak moc o vyznavače islámu, nýbrž o imigranty, kterých je ve Francii přespříliš.

Ale zpět k mým muslimským přátelům. Když jsem se s jedním z nich setkal prvně, pověděl mi: „Když přijedete do islámské země, je lepší být křesťan, nebo žid! Protože věříte alespoň v něco… v jedno z třech velkých náboženství, která vychází z podobného základu! Být ateista je pro nás i pro naši víru nepochopitelné!” Takže vše, co hlásí západní média o netoleranci k nevěřícím, je blbost. „Stejně tak džihád je v knize považován za boj slovem, nikoli mečem,“ dodal ještě.

Už jen proto, že já sám vidím, jak tihle lidé žijí, nesouhlasím se všemi názory západního světa. Klidným a průměrným životem, respektují své židovské sousedy, čtou světový tisk (stejně tak jako ten jejich). Nesoudí a nechtějí být souzeni. Otázkou k zamyšlení zůstává: Věřit médiím? Kde máte jistotu, že ten muž, co jej v televizi vysílají, jak křičí něco arabsky, jen nezmeškal autobus?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient