Listopad aneb proč se barví listí?

Listopad aneb proč se listy barví?

Listopad. Slovo, při kterém se téměř každému vybaví nádherně zbarvené koruny stromů, jež svou chloubu již pomalu ztrácejí. Proč se to však děje?

Zjednodušeně řečeno stromy před příchodem chladného a mrazivého počasí zbarví své listoví do všemožných odstínů žluté, červené či hnědé a hned poté ho shodí prostě proto, že můžou. Jaký je však pravý důvod?

Faktem je, že listy slouží rostlinám k fotosyntéze, ke které je potřeba zelené barvivo s názvem chlorofyl, které je obsaženo v tzv. chloroplastech. K úspěšnému provedení fotosyntézy je potřeba nejen voda, ale i teplo a světlo. S koncem léta a začátkem podzimu však chlorofylu ubývá, až to dosáhne takové míry, že dojde k odhalení další v listech obsažených barviv, mezi něž patří karoteny, zodpovědné za červené zbarvení, xanthofyly, zodpovědné za žluté zbarvení, či antokyany, zodpovídající za červené, až fialové zbarvení.

Mezi řapíkem listu a větví se už od jara tvoří tzv. oddělovací vrstva, což je vrstva buněk, které jsou, jak název napovídá, navzájem oddělitelné. Tyto buňky jsou citlivé na určitou skupinu hormonů zvaných auxiny, které se tvoří nejen v listech, ale v celé rostlině. Jde o hormony podporující růst buněk, což laicky řečeno znamená, že pomáhá udržet list připevněný k větvi. Na podzim však produkce tohoto hormonu klesá a její úplné zastavení je oddělovací vrstvou bráno jako povel k oddělení listu od větve.

Přestože lesy zářící barvami neodmyslitelně k podzimu patří, ne všechny rostliny své listy shazují. Takové rostliny nazýváme stálozelené. Shazování listí přináší i další výhody. Jednou z nich je i usnadnění opylování, čehož je dosaženo rozkvětem rostliny během jara, kdy ještě nevypučely nové listy. Díky tomu se pyl lépe přenáší větrem a květy jsou snadněji dosažitelné pro opylovače. V jiných zeměpisných šířkách shazují rostliny listí před obdobím sucha. Obecně však můžeme říct, že hlavním důvodem je ochrana rostliny před ztrátou vody.

Pro většinu lidí však podzim a barevné koruny stromů zůstanou jistým symbolem a to, že jde o protektivní jednání rostlin, výměnu a tvorbu barviv, je moc zajímat nebude. Jde o nádherný příklad toho, jak je příroda schopná skloubit příjemné, krásné s užitečným.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *